Ce sunt punctele albe de pe căpșuni, de fapt: nu sunt semințe. Ce au descoperit oamenii de știință
Căpșunile sunt pline de surprize sau, mai degrabă, acoperite de ele, pentru că acele puncte albe nu sunt, de fapt, semințe.
“Accesoriile” căpșunilor se numesc achene și sunt, de fapt, fructele plantei, fiecare conținând o singură sămânță în interior. Termenul „achene” se referă, de fapt, la fructele uscate simple produse de multe specii diferite de plante cu flori, inclusiv quinoa, hrișcă și canabis.
Deci, dacă căpșuna nu este fructul plantei și nu este o boabă, atunci ce este? Căpșunile sunt fructe agregate din punct de vedere tehnic, din familia Rosaceae. În această categorie intră și zmeura și murele, iar toate aparțin aceleiași familii cu trandafirii.
Ce sunt punctele albe de pe căpșuni
Orice fruct comestibil, cărnos, care conține semințe, poate fi denumit boabă, dar există o clasificare științifică. Pentru a fi clasificat drept boabe, fructul trebuie să conțină mai multe semințe și să fie alcătuit dintr-o coajă exterioară (exocarp), un mijloc cărnos (mezocarp) și un înveliș interioară care deține semințele (endocarp).
Boabele sunt derivate dintr-un singur ovar al unei flori individuale și sunt formate din două grupuri distincte. Citricele aparțin grupului taxonomic hesperidium și sunt clasificate ca fructe de pădure modificate, în timp ce familia Cucurbitaceae (inclusiv castraveții și pepenele verde) cuprinde grupul de fructe de pădure pepos.
Așa este, grepfruitul, lime-ul și dovleacul sunt toate din punct de vedere tehnic fructe de pădure. Căpșunile, spre deosebire de adevăratul grup de fructe de pădure, sunt, de fapt, țesutul receptacular umflat care ține sămânța ce poartă fructele pe suprafața sa.
Spre deosebire de alte fructe, atunci când floarea de căpșun este polenizată, fructul nu se umflă. În schimb, țesutul receptacul se umflă, în timp ce fructul adevărat se separă în achene mici și uscate. Și din moment ce achenele conțin o singură sămânță, nici ele nu pot fi clasificate ca boabe.
Majoritatea plantelor de căpșuni nici măcar nu sunt cultivate din semințele lor. Plantele de căpșuni trimit ceea ce se numesc „alergători” pe măsură ce cresc, în esență, mici “clone” de căpșuni care vor prinde rădăcini și vor începe să crească când ajung la sol.