Căpșune sau căpșuni? Mulți fac confuzia

Căpșune sau căpșuni? Mulți fac confuzia
Cum se spune corect capsune sau capsuni

Cei care se întreabă cum se scrie corect căpșuni sau căpșune vor afla în rândurile de mai jos răspunsul. De multe ori, pluralul acestui cuvânt creează confuzii printre români, așa că nu strică să afli care este forma corectă.

Care este forma corectă: căpșune sau căpșuni? Mulți greșesc

Mai multe substantive din limba română au forme duble sau multiple la plural. Astfel, în continuare vă vom prezenta o serie de astfel de substantive, dublete de plural, care sunt acceptate de DOOM.

În această situație se regăsește și „căpșuni” sau „căpșune”. Mai exact, atunci când ne referim la fruct, ambele forme de plural sunt valabile. În schimb, dacă este vorba despre plantă, atunci forma corectă de plural este „căpșuni”.

Alte substantive cu forme duble la plural

Acum că știm când și cum folosim corect cele două variante menționate, capșune sau căpșuni, iată și alte exemple de substantive care au forme duble de plural.

Niveluri sau nivele?

În această situație, folosim forma de plural „niveluri” când substantivul definește înălțimea la care se află un punct, o linie sau o suprafață a unui loc…etc. De asemenea, „niveluri” este corect și în cazul utilizării substantivului la sens figurat: grad sau stadiu de pregătire, treaptă a calității sau indice al cantității, potrivit Adevărul.

Ansambluri sau ansamble

Ansambluri folosim atunci când facem referire la un tot unitar rezultat din unirea unor elemente, la un colectiv de artiști sau la o compoziție muzicală compusă pentru un ansamblu. De asemenea, pentru totalitatea pieselor sau utilajelor care acționează ca o unitate funcțională bine definită, varianta corectă este ansamble, binențeles.

Corzi sau coarde?

Coarde este forma corectă de plural a substantivului coardă, care poate fi un fir elastic, flexibil. De asemenea, folosim corzi atunci când facem referire la forma de plural ce reprezintă o grindă de susținere a tavanului unei case de la șară sau frânghiile prezente în jurul ringului de box, spre exemplu.

Slogane și sloganuri

Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, sloganul este „formulă pregnantă, concludentă care exprimă, în chip lapidar, țelurile politice, economice ale unor grupuri, organizații etc. sau o problemă de actualitate”. De asemenea, pentru forma de plural sunt corecte ambele forme ale acestui substantiv.

Regale sau regaluri?

Nu în ultimul rând, pluralul regaluri este folosit atunci când vorbim de un ospăț mare, banchet festiv. În schimb, atunci când facem referire la dulăpiorul de la secția de culegere manuală a unei tipografii, care este utilizat la păstrarea casetelor cu litere sau a formelor pentru tipar, forma de plural corectă este regale.