Ce sex ar avea, de fapt, Dumnezeu: decizia care ar putea fi fără precedent și vine de la Biserica Angliei

de: Iulia Kelt
09 02. 2023

Biserica Angliei pare să aibă dubii dacă Dumnezeu ar trebuie să fie numit „El”, în continuare.

În timp ce știrea a stârnit indignare în tabloidele britanice, ideea unui Dumnezeu neutru din punct de vedere al genului nu este nimic nou, în această ecuație.

Biserica a spus că va lansa în câteva luni o comisie care va investiga ideea de a folosi termeni neutri din punct de vedere al genului pentru a ne referi la Dumnezeu, relatează Press Association.

Orice modificare sugerată la protocolul oficial va trebui apoi aprobată de sinod, consiliul decizional al Bisericii.

Conservatorii refuză schimbările

Preoții conservatori și-au manifestat, la rândul lor, îngrijorarea, spunând că orice schimbare a pronumelor ar putea schimba drastic sensul din spatele unor povești din Biblie.

În mod inevitabil, unii sceptici au folosit povestea ca un exemplu de „nebunie” pentru a servi în războiul cultural din jurul identității de gen, discriminării și toleranței.

Chiar și așa, această dezbatere nu reprezintă nimic nou în peisaj.

Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Angliei, a sugerat anterior că Dumnezeu nu ar trebui văzut ca o figură masculină, argumentând că limbajul uman este prea limitat pentru a-L descrie pe Dumnezeu.

„Comentariile sale despre faptul că Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie în sens uman reflectă tradițiile și învățăturile străvechi ale Bisericii”, s-a comentat pe marginea subiectului.

Biserica Catolică, adesea cunoscută pentru conservatorismul său cu privire la sex și gen, este, de asemenea, deschisă la dialog.

În învățăturile lor, ei argumentează: „El nu este nici bărbat, nici femeie: este Dumnezeu. Transcende și paternitatea și maternitatea umană”.

Într-o declarație dată Press Association, săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al Bisericii Angliei a declarat: „Acest lucru nu este nimic nou. Creștinii au recunoscut din cele mai vechi timpuri că Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie, totuși varietatea de moduri de a-L descrie pe Dumnezeu găsite în scripturi nu s-a reflectat întotdeauna în închinarea noastră”.