26 dec. 2022 | 12:35

Cum arată Crăciunul în cea mai puțin religioasă țară din Europa. „Oamenii sunt mai sensibili”

ACTUALITATE
Cum arată Crăciunul în cea mai puțin religioasă țară din Europa. „Oamenii sunt mai sensibili”

Doar aproximativ o treime dintre cehi cred în Dumnezeu, cea mai mică rată din Europa, dar Crăciunul lor rămâne înfășurat în tradițiile religioase.

„Poate părea puțin ciudat, dar, în ciuda nivelului scăzut de religiozitate, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare pentru cehi. Dar ei o văd mult mai mult ca pe o sărbătoare familială și tradițională. Semnificația religioasă este ascunsă”, spune David Václavík, profesor asociat la Departamentul pentru studiul religiilor de la Universitatea Masaryk.

Copiii încă mai scriu liste de dorințe pentru Pruncul Iisus (sau „Ježíšek”), care aduce cadourile de Crăciun în fiecare an, mai degrabă decât pentru un Moș Crăciun occidentalizat. Colindele și cântecele tradiționale care încă se cântă sunt încărcate de religie.

Pe 5 decembrie, în majoritatea orașelor se găsesc oameni costumați în Sfântul Nicolae (Mikuláš), care, însoțit de un înger și de un diavol costumat, livrează copiilor fie un cadou, fie o pedeapsă, în funcție de comportamentul lor din acel an.

Sfântul Nicolae (Mikuláš) Praga - Cehia

Sfântul Nicolae (Mikuláš)

„Oamenii sunt mai deschiși să asculte povești și mesaje biblice în perioada Crăciunului”

În piețele principale nu sunt neobișnuite scenele de nativitate în mărime naturală, deși, spune Václavík, „acum zece sau cincisprezece ani… a trebuit să explic figurile individuale din scena de Crăciun”. Ziarele sunt pline de articole despre tradițiile de Crăciun de altădată și de interviuri cu preoți.

Carpa și salata de cartofi, un festin tradițional de Crăciun din secolul al XIX-lea, rămâne felul principal de mâncare pentru familii pe 24 decembrie, când unele gospodării încă mai joacă jocuri superstițioase pentru a-și defini norocul pentru anul următor.

În fiecare decembrie, un sondaj local întreabă publicul despre convingerile sale religioase. Anul trecut, aproximativ 35% dintre respondenți au declarat că au spus că mai cred într-un Dumnezeu, în scădere față de 39% în 1995, dar în ușoară creștere față de 30% în 2012.

Însă sondajul constată, de asemenea, că opiniile privind religia se schimbă în preajma Crăciunului. În timp ce doar o zecime dintre cehi spun că merg la biserică în mod regulat în timpul anului, aproximativ două cincimi dintre ei vor participa la o slujbă religioasă în perioada Crăciunului, potrivit sondajului. Iar participarea la biserică este o tradiție importantă de Crăciun pentru o treime dintre familiile care nu cred în Dumnezeu.

„Cred, și experiența îmi spune, că oamenii sunt mai deschiși să asculte povești și mesaje biblice în perioada Crăciunului. Că sunt mai deschiși să primească lucruri spirituale”, a declarat Jan Dymáček, de la Maranatha, un ONG creștin local. „Nu pot spune dacă ideile oamenilor despre religie se schimbă doar în perioada Crăciunului, dar, cu siguranță, oamenii sunt mai sensibili și mai dispuși să vorbească despre probleme religioase”, a adăugat el, potrivit Euronews.

În întreaga Europă, o tradiție deja consacrată a Crăciunului se plânge că sărbătoarea și-a uitat „adevăratul sens”. Ziarele din Republica Cehă se plâng invariabil de consumerism, iar grupurile religioase deplâng uneori lipsa de înțelegere a pachetului creștin al sărbătorii, însă analiștii consideră că afirmațiile potrivit cărora Crăciunul și-a pierdut „sensul” sunt mai rare decât în alte țări europene.

În 2008, un grup de studenți a creat campania „Salvați Pruncul Iisus” („Zachraňte Ježíška”) pentru a păstra ceea ce ei susțineau a fi introducerea unor tradiții non-cehe, deși a atras doar aproximativ 10 000 de semnatari pentru o petiție.