Ce secret ascund capodoperele lui Da Vinci: misterul celebrelor picturi, dezvăluit de cercetători

de: Ozana Mazilu
03 04. 2023

Pictori renumiți precum Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli și alți maeștri ai Renașterii ar fi experimentat amestecarea gălbenușului de ou în vopseaua lor în ulei, pentru a ajuta picturile să reziste la umiditate și pentru a preveni șifonarea și îngălbenirea, au descoperit oamenii de știință.

Cercetările asupra obiceiurilor picturii ale maeștrilor pictori „ar putea îmbunătăți conservarea operelor de artă neprețuite”, a arătat un studiu publicat de Nature Communication.

Cum au rezistat picturile celebre

În timp ce reziduurile de proteine au fost detectate anterior în capodopere, studiul arată că includerea ouălor a fost probabil intenționată.

În cadrul studiului, experții au descoperit că adăugarea de ouă la picturile în ulei „acţionează ca un antioxidant, încetinind debutul întăririi”. Cu alte cuvinte, această combinație ajută la oprirea degradării vopselei.

„Există foarte puține surse scrise despre acest lucru și nu s-a făcut nicio muncă științifică până acum pentru a investiga subiectul într-o asemenea profunzime”, a declarat autoarea studiului Ophélie Ranquet de la Institutul de Inginerie și Mecanică a Proceselor Mecanice, de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania, pentru CNN.

„Rezultatele noastre arată că, chiar și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou, puteți obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselei în ulei, demonstrând cum ar fi putut fi benefică pentru artiști”.

Examinând efectele utilizării proteinelor din gălbenuș de ou în ulei, oamenii de știință au descoperit că proteinele din ou au suprimat apa absorbită în vopsea în medii umede.

În timp ce picturile s-au uscat, ele au ajutat, de asemenea, la prevenirea îngălbenirii și a șifonării – „o problemă pe care chiar și Leonardo da Vinci a întâlnit-o”, a constatat studiul.

Astfel, mari artiști „ne-au oferit ocazia să le admirăm capodoperele și astăzi”, se arată în studiu.

De asemenea, poți citi chiar aici despre misterul simbolurilor din „Cina cea de Taină” și ce semnificație are solnița căzută, dar și ce alte detalii a mai ascuns Leonardo da Vinci în pictură.