Ce se întâmplă dacă atingi sau înghiți mercur: cât de periculos este, de fapt

de: Iulia Kelt
29 05. 2023

Mercurul este cunoscut pentru toxicitatea pe care o emană, dar și pentru că provoacă probleme de sănătate grave în întreaga lume.

De-a lungul timpului, oamenii s-au întrebat dacă pot atinge cu mâinile mercurul, iar un studiu vine să facă lumină în acest sens.

Mercurul nu este absorbit prin piele, așa că este în regulă să-l atingi fără a suferi efecte nocive, dar nu recomandat. Are are o vâscozitate între cea a apei și cea a laptelui integral, dar o densitate mult mai mare.

Pielea poate, ce-i drept, să absoarbă vaporii de mercur, însă inhalarea este de departe cea mai facilă cale prin care acesta poate să intre în organismul uman.

Ce se întâmplă dacă înghiți mercur

Intoxicația cu mercur are adesea drept consecință acumulare metalului, fie prin săruri, fie prin compuși organici. Activitățile umane care produc mercur în mediu se referă la arderea cărbunelui și exploatarea aurului.

Studiile au arătat de asemenea că, în ciuda tuturor zvonurilor, consumul de pește este benefic pentru om, și nu invers.

De sine stătător, mercurul afectează sistemul nervos central și periferic, precum și rinichii. Poate provoca insuficiență renală, insomnie, pierderi de memorie, efecte neuromusculare, dureri de cap și disfuncții cognitive și motorii.

Otrăvirea cu mercur a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a inteligenței. Simptomele otrăvirii includ slăbiciune musculară, coordonare slabă, precum și amorțeala mâinilor și picioarelor.

Ca să facem o medie, da, poți ține mercurul în mâini fără nicio problemă, însă doar pentru că poți, nu înseamnă că ar trebui să o și faci.

Evident, pentru o mai bună siguranță a ta, dar și a celor din jurul tău, ar trebui să te ferești de contactul direct cu acest compus chimic, de vreme ce el este deosebit de dăunător pentru sănătatea ta, dar și a celor din jurul tău.

Așadar, dacă ai acasă un termometru cu mercur, mânuiește-l cu mare grijă.