Ce se întâmplă cu TVA-ul în România, cât mai așteptăm recalcularea pensiilor. Anunțul oficial de la Guvern pentru toți românii

de: Alexandru Puiu
04 09. 2023

La începutul săptămânii, când au apărut primele informații din negocierile cu Comisia Europeană pe marginea PNRR, autoritățile de la Bruxelles au solicitat o cotă unică de TVA în România pentru reducerea deficitului bugetar. Nu a durat mult până la o replică oficială din partea Guvernului pe subiect.

În weekend, premierul Marcel Ciolacu a venit cu mai multe lămuriri pe marginea viitorului economic al României. Printre altele, a promis că TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%. În ceea ce privește pensiile, s-a aruncat la afirmat că, deși modificarea legii pensiilor ”a devenit o prioritate”, noua lege ar trebui să fie în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Având în vedere că aceasta ar trebui să vină la pachet cu recalcularea pensiilor aflate în plată, tot atunci vom vedea probabil și o majorare. Nu de alta, dar în trecut a promis că nicio pensie nu va scădea în urma reformelor aplicate de ministrul Muncii.

Ce urmează pentru finanțele românilor

La momentul de față, principalul argument pentru reforma inevitabilă a sistemului de pensii de la noi este inechitate asupra căreia a atras atenția și Comisia Europeană în mai multe rânduri. Este absurd să existe în aceeași țară pensii de 1500 de lei și de 30.000 – 40.000 de lei, după cum a explicat premierul PSD. Astfel, în primul rând vor crește pensiile mici, dar va exista și o indexarea la începutul anului viitor cu rata inflației, după cum se arată în Legea Pensiilor. Ca o veste bună, șeful Executivului a spus că există posibilitatea ca indexarea să se producă în decembrie 2023 în loc de ianuarie 2024, dar aceea este doar o posibilitate, nu certitudine.

În același timp, Guvernul speră să închidă anul cu un deficit de 3%, iar acest lucru ar fi posibil prin combaterea evaziunii și aplicarea de reforme în administrația locală. Ciolacu a atras atenția și asupra faptului că i-a explicat președintelui Comisiei Europene că decizia Austriei de a refuza intrarea României în spațiul Schengen a generat un deficit suplimentar pentru țara noastră de aproximativ 2%.

Deși nu vor scădea salariile la bugetari, oficialul a insistat din nou pe reducerea diverselor beneficii. În trecut, s-a discutat de desființarea voucherelor de vacanță pentru ”bugetarii de lux”, dar propunerea nu a fost încă transpusă în lege, conform Economedia.ro.