Ce se întâmplă cu TVA-ul în România, cât mai așteptăm recalcularea pensiilor. Anunțul oficial de la Guvern pentru toți românii
La începutul săptămânii, când au apărut primele informații din negocierile cu Comisia Europeană pe marginea PNRR, autoritățile de la Bruxelles au solicitat o cotă unică de TVA în România pentru reducerea deficitului bugetar. Nu a durat mult până la o replică oficială din partea Guvernului pe subiect.
În weekend, premierul Marcel Ciolacu a venit cu mai multe lămuriri pe marginea viitorului economic al României. Printre altele, a promis că TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%. În ceea ce privește pensiile, s-a aruncat la afirmat că, deși modificarea legii pensiilor ”a devenit o prioritate”, noua lege ar trebui să fie în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Având în vedere că aceasta ar trebui să vină la pachet cu recalcularea pensiilor aflate în plată, tot atunci vom vedea probabil și o majorare. Nu de alta, dar în trecut a promis că nicio pensie nu va scădea în urma reformelor aplicate de ministrul Muncii.
Ce urmează pentru finanțele românilor
La momentul de față, principalul argument pentru reforma inevitabilă a sistemului de pensii de la noi este inechitate asupra căreia a atras atenția și Comisia Europeană în mai multe rânduri. Este absurd să existe în aceeași țară pensii de 1500 de lei și de 30.000 – 40.000 de lei, după cum a explicat premierul PSD. Astfel, în primul rând vor crește pensiile mici, dar va exista și o indexarea la începutul anului viitor cu rata inflației, după cum se arată în Legea Pensiilor. Ca o veste bună, șeful Executivului a spus că există posibilitatea ca indexarea să se producă în decembrie 2023 în loc de ianuarie 2024, dar aceea este doar o posibilitate, nu certitudine.
În același timp, Guvernul speră să închidă anul cu un deficit de 3%, iar acest lucru ar fi posibil prin combaterea evaziunii și aplicarea de reforme în administrația locală. Ciolacu a atras atenția și asupra faptului că i-a explicat președintelui Comisiei Europene că decizia Austriei de a refuza intrarea României în spațiul Schengen a generat un deficit suplimentar pentru țara noastră de aproximativ 2%.
Deși nu vor scădea salariile la bugetari, oficialul a insistat din nou pe reducerea diverselor beneficii. În trecut, s-a discutat de desființarea voucherelor de vacanță pentru ”bugetarii de lux”, dar propunerea nu a fost încă transpusă în lege, conform Economedia.ro.