Ce se întâmplă cu corpul nostru când trecem de la căldură la frig. Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi importante pe timp de caniculă SPECIAL

de: Denisa Dudescu
18 07. 2023

Expunerea la soare în zilele caniculare, lipsa hidratării și efortul intens pot agrava anumite probleme de sănătate ale oamenilor, totodată schimbarea bruscă de temperatură de la cald la frig și invers poate duce la infarct. Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași, a explicat pentru Playtech care sunt riscurile expunerii la soare și mai ales pentru cei cu boli cardiace sau neurologice.

Efectele caniculei asupra sănătății. Care sunt principalele riscuri

În ultimele zile temperaturile în România s-au situat în jurul a 39, respectiv 40 de grade Celsius, însă temperaturile resimțite sunt mult mai mari. Medicii ne sfătuiesc să evităm cât mai mult deplasările în aer liber în timpul prânzului, să consumăm cât mai multe lichide și să stăm într-un loc răcoros.

Un mare pericol chiar și pentru persoanele sănătoase este trecerea bruscă de la căldură la frig. De exemplu, dacă la birou aveam o temperatură setată în jurul a 25 de grade și ieșim afară unde sunt aproape 40 de grade Celsius tensiunea ne poate scădea, va apărea senzația de leșin, mai mult cei cu probleme cardiace se expun la riscuri foarte mari, dar și fumătorii.

„Cele mai frecvente categorii de persoane care solicită asistență medicală în această perioadă sunt pacienții neurologici. 

Este codul de epuizare termică și cardiacii și pacienții neurologici sunt cei mai afectați de variațiile termice – atunci când treci de la frig la cald și invers.

Apare acea vasodilatație bruscă, hipotensiune ortostatică, îți scade tensiunea când te ridici în picioare, apar sincope (n.r leșin), iar oscilațiile de temperaturi pot afecta grav persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Persoanele hipertensive pot suferi chiar atacuri de cord”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru Playtech.ro

Medicul Tudor Ciuhodaru. Sfaturi pe timp de caniculă

Ce înseamnă epuizare termică. Principalele simptome

Epuizarea cauzată de căldură este o condiție ale cărei simptome pot include transpirație abundentă și puls rapid, ca urmare a supraîncălzirii corpului.

„Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne, printre care cele neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină), dar și cele cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, a mai explicat medicul de UPU Iași.

Cele mai afectate categorii sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii, dar și persoanele care locuiesc  „în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat”.  Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

Medicul a subliniat că este extrem de important ca și în casă, dar și în mașină să nu setăm temperatura la 20-21 de grade Celsius, dacă afară avem valori termice ridicate.

„Apropo de a preveni șocul termic: la muncă trebuie să setăm temperatura de confort cea care ne permite să desfășurăm activitatea în condiții optime.

Aerul condiționat poate să fie și prieten și dușman. este vorba de acele variații termice importante când ieși afară parcă te lovești de un zid de căldură așa că vasodilatația, nu este exclusă.

Este regula de bază pe care o folosim și în mașină, trecerea treptată sau reglarea aparatului cu 5 grade Celsius mai frig ca afară.

Expunerea prelungită la frig direct poate să ducă la rinite, chiar și alergii și nu este exclus vara de la aerul condiționat să răcim”, a mai precizat acesta.

Reguli de aur pe timp de caniculă: hidratarea, loc răcoros și odihnă 

Medicul Ciuhodaru ne sfătuiește ca atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură printre care insolație, epuizare termică trebuie să ne odihnim într-un spațiu răcoros și consumăm cât mai multe lichide, iar activitatea fizică să o „punem pe pauză”. Sfaturile sunt valabile și pentru cei care nu au astfel de simptome, însă spune medicul sunt reguli care salvează vieți.

„Epuizarea termică ne arată că organismul a depășit posibilitățile de termoreglare și astfel corpul are nevoie de un adjuvant, un ajutor pentru a face față mai bine stresului termic și de asta spun să stați câteva ore într-o incintă cu aer condiționat, să puneți câteva cuburi de gheață în fața ventilatorului, facem mișcare dimineața devreme sau seara târziu când e mai răcoare, să aerisim casa

Să nu lăsăm copiii în mașină pentru a ne rezolva treburile chiar dacă este pentru termen scurt, un grad pe minut crește temperatura când avem peste 32 de grade Celsius, așa că în jumătate de oră sunt temperaturi greu de suportat și pentru un adult, dar pentru un copil ”, a mai subliniat medicul.