Ce s-ar întâmpla dacă am călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii: de ce teoria WARP, din Star Trek, nu stă în picioare

de: Iulia Kelt
05 01. 2023

Conform a ceea ce știm până acum, nimeni nu poate călători mai repede decât viteza luminii.

Cu toate acestea, abordările teoretice pot extinde relativitatea pentru a include particule și observatori care se mișcă mai repede decât viteza luminii. Nu numai că este posibil să faci asta fără a provoca paradoxuri, dar există câteva consecințe interesante pentru fizică.

Relativitatea descrie universul ca fiind o relație de continuitate spațiu-timp, cu trei dimensiuni spațiale și o dimensiune temporală.

Dincolo de viteza luminii

Așadar, se pare că, cel puțin teoretic, este posibil, dar nu în condiții normale. Practica ar trebui să prezinte o singură dimensiune a spațiului și trei dimensiuni ale timpului.

În consecință, din punctul de vedere al unui observator, o particulă obișnuită care se mișcă prin spațiul tridimensional ar fi de fapt „îmbătrânită” în trei direcții diferite ale timpului.

„Pentru un observator superluminal, particula punctuală newtoniană clasică încetează să mai aibă sens, iar câmpul devine singura cantitate care poate fi folosită pentru a descrie lumea fizică”, este de părere profesorul Andrzej Dragan, de la Universitatea din Varșovia și Universitatea Națională din Singapore.

„Până de curând se credea, în general, că postulatele care stau la baza teoriei cuantice sunt fundamentale și nu pot fi derivate din nimic mai elementar.

În această lucrare am arătat că justificarea teoriei cuantice folosind relativitatea extinsă și poate fi generalizată în mod natural la 1 + 3. spațiu-timp și o astfel de extindere duce la formularea teoretică a câmpului a teoriei cuantice.

Aceasta justifică, sau cel puțin oferă un argument plauzibil, de ce această extensie nu este doar un exercițiu de gândire excentric, ci reflectă ceva fundamental despre simetriile legilor fizicii”, mai scriu autorii acestui studiu.

Această conexiune dintre relativitate și mecanica cuantică merită, cu siguranță, explorată mai mult, deoarece ar putea oferi noi perspective în oricare dintre domeniile de studiu.

Concluzionând, dacă studiul oamenilor de știință va putea fi, la un moment dat, dovedit fizic, s-ar demonstra de ce viteza WARP, din franciza Star Trek, nu va putea niciodată să existe în realitate. Desigur, totul este, în acest moment, supus dezbaterii și, cel mai probabil, generațiile actuale nu vor trăi pentru a afla dacă este, sau nu, așa.