Marea Britanie dă înapoi după avertismentele rușilor: „Vrem evitarea escaladării conflictului în Ucraina”

de: Cătălina Burghelea
10 02. 2023

Regatul Unit al Marii Britanii analizează posibilitatea de a livra avioane de luptă Ucrainei. În acest sens, premierul britanic Rishi Sunak l-a însărcinat pe ministrului Apărării, Ben Wallace, cu identificarea tipurilor de aeronave militare ce pot fi livrate Kievului de către Londra.

Marea Britanie va livra avioane militare Ucrainei?

Update 10 februarie, ora 08.21. După solicitările Ucrainei de a-i livra avioane de luptă și amenințările Rusiei, Marea Britanie a dat asigurări că nu vrea escaladarea conflictului. Întrebat despre riscurile atragerii Alianţei Nord-Atlantice într-un război cu Moscova, guvernul de la Londra a făcut următoarele precizări: „În primul rând, nu am luat nicio decizie privind furnizarea de avioane de vânătoare, în prezent oferim doar instruire. Marea Britanie este pe cale să furnizeze tancuri Challenger şi a transferat şi capabilităţi cu rază mai lungă de acţiune. Luăm aceste decizii cu atenţie şi prin analizarea situaţiei. Suntem conştienţi de potenţialele riscuri de escaladare”.

În plus, „de-a lungul crizei, noi am fost conştienţi că abordarea adoptată este cea mai bună şi că este cea mai bună modalitate de a ajuta Ucraina să încheie acest război, ceea ce este, în mod evident, în interesul tuturor. Rusia este cea care continuă acţiunile în sensul escaladării, prin bombardarea civililor şi continuarea războiului său ilegal în Ucraina”, au explicat oficialii britanici.

Știrea inițială: Prim-ministrul britanic Rishi Sunak susține că „nimic nu este exclus” în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, după ce un reporter l-a întrebat dacă poate oferi un răspuns mai clar referitor la furnizarea de avioane de luptă pentru armata ucraineană.

„Când vine vorba despre avioane de luptă, evident că fac parte din discuție, acesta e și motivul pentru care am anunțat azi (n.r. – miercuri, 8 februarie) că vom antrena piloții militari ucraineni la standarde NATO”, a spus Sunak.

Câte despre furnizarea de avioane Eurofighter Typhoon Ucrainei, premierul Marii Britanii a precizat că acestea sunt „piese extrem de sofisticate” și că antrenamentul unui pilot pentru un astfel de aparat ar putea dura „până la trei ani”.

Ce aeronave de luptă au britanicii

Cerința preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru avioane de vânătoare făcută în Marea Britanie este surprinzătoare, deoarece, până acum, forţele aeriene ucrainene au solicitat F-16 fabricate în SUA sau Gripen din Suedia, fiind genul de aeronave de luptă cu mare impact în războiul declanșat de ruși, a subliniat jurnalistul Dan Sabbagh de la The Guardian. Trebuie precizat că Forţele Aeriene Regale nu folosesc niciuna dintre cele două modele, ci au 146 de modele Typhoon dintr-un total estimat la 580, la nivel mondial.

Avioanele Typhoon sunt disponibile în număr mult mai mic decât F-16, iar implicarea Germaniei ca producător ar putea complica exportul către Ucraina, având în vedere ezitarea Berlinului în privința tancurilor grele.

O altă aeronavă de luptă pe care o foloseşte Marea Britanie, F-35, este fabricată de Lockheed Martin (SUA), însă, fiind atât de nouă şi de scumpă, orice decizie de reexport ar reveni Washingtonului. Pe scurt, nu ar fi la fel de rentabil ca F-16.

Motivul pentru care Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra

Dar apelul Kievului ar putea fi mai larg: un efort de a convinge UK să facă lobby pentru ca Ucraina să obţină F-16 de la americani, Londra ajutând, între timp, cu pregătirea iniţială a piloţilor în simulatoare, pentru a demara procesul.

Decizia Occidentului de luna trecută, de a oferi Ucrainei tancuri grele, a fost o schimbare de etapă privind sprijinul aliat şi încurajată de Marea Britanie, care a ieşit rapid la înaintare, oferindu-se să furnizeze propriile Challenger 2 pentru ca Germania să-i urmeze exemplul.

După anunțul lui Sunak, reacția Moscovei nu a întârziat să apară: „Vor fi consecințe militare pentru întreaga Europă, dacă Marea Britanie va da avioane Kievului”.