Ce mister ascunde „nava de piatră a lui Masuda” din Japonia: povestea celui mai mare și mai bizar megalit

de: Ozana Mazilu
19 04. 2023

Pe dealurile liniștite ale Japoniei, „nava de piatră a lui Masuda” poate fi găsită ascunsă printre bambus, arătând ca și cum tocmai s-ar fi prăbușit de pe o altă planetă.

În ciuda suprafețelor sale ciudat de netede și a adânciturilor unghiulare, structura există de secole, deși scopul său inițial a fost uitat de mult.

Foarte puține informații despre stânca ciudată sunt publicate în engleză. Este situată la doar 15 minute de mers pe jos de gara Okadera, pe un deal împădurit, lângă o școală primară din Kashihara.

Misterul navei de piatră a lui Masuda

Zona este cunoscută pentru pietrele sale de granit sculptate, dintre care multe sunt modelate în formă de figuri asemănătoare oamenilor și animalelor. Nu este sigur când au fost făcute, dar unii au susținut că au fost construite în jurul secolului al VII-lea d.Hr., spre sfârșitul perioadei Kofun.

În mod colectiv, operele de artă sunt cunoscute sub numele de Piatra lui Asuka. Sunt deosebit de interesante, deoarece contrastează cu stilul dominant al artei budiste care a străbătut Japonia la acea vreme.

Nava de stâncă a lui Masuda, alias Masuda-no-iwafune, este cea mai neobișnuită și mai mare dintre toate. Piatra sculptată măsoară 11 metri în lungime, opt metri în lățime și 4,7 metri în înălțime – aproximativ comparabilă cu dimensiunea unui autobuz de turism.

Forma și dimensiunea sa neobișnuită sunt deosebit de impresionante atunci când îți dai seama că a fost făcută din granit, o rocă foarte dură, care este extrem de dificil de tăiat și sculptat. Împreună cu adânciturile tăiate pătrate de pe partea de sus a stâncii, are, de asemenea, un model pătrat în formă de scară pe lateral, care a fost de asemenea sculptat intenționat.

Oamenii au avut câteva teorii despre motivul pentru care a fost cioplită stânca. Așa cum se întâmplă adesea cu descoperirile arheologice inexplicabile, unii au speculat că a fost folosită pentru observarea stelelor și astronomie. O explicație mai probabilă este că a jucat un fel de funcție spirituală, poate legată de înmormântarea sau celebrarea morții.

Cu toate acestea, să fie spus adevărul, povestea navei de stâncă a lui Masuda este încă, în mare parte, un mister.