Ce gânduri au elevii care nu au luat Bac-ul. Mulți tineri se gândesc să plece la muncă în străinătate

de: Anca Lupescu
06 07. 2023

Tinerii absolvenți ai claselor a XII-a au trecut peste emoțiile examenului de Bacalaureat și se gândesc acum ce facultate să urmeze. Mulți se îndreaptă către Drept sau Medicină, însă sunt și tineri care nu au promovat examenul maturității și acum se gândesc încotro să o ia. 

Ce planuri au tinerii care nu au luat Bacalaureatul

Tinerii care nu au reușit să ia Bacalaureat vor să ajungă în străinătate și să muncească în agricultură, așa cum este cazul Victoriei, o adolescentă dintr-o localitate din Gorj.

Și-a dorit să lucreze în Jandarmerie, dar nu s-a înscris la examenul de Bac. În schimb, are planuri de a pleca în Germania, la muncă.

„Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da”, spune tânăra din Roşia de Amaradia, o localitate cu 3.000 de locuitori din Gorj. 

Sora ei a terminat liceul și a plecat în străinătate să lucreze în agricultură. 

„Mi-au zis că este foarte greu şi, da, într-adevăr, e mult mai greu decât aici, în România. Cu diploma de la BAC, ce să faci? Dacă n-ai o facultate, degeaba”, adaugă Victoria.

Elena, altă tânără care a terminat liceul, a dat Bacalaureatul, dar a picat la Geografie. Mai are o șansă în toamnă, însă până atunci vrea să plece în străinătate, la muncă.

Ce țări aleg absolvenții de liceu fără Bac

În localitatea Roșia de Amaradia, din cei 36 de tineri absolvenți ai liceului Tehnologic, 34 s-au prezentat la examenul de Bac, dar numai 9 au luat medii de trecere, scrie ziarulunirea.ro.

„Stau câte trei luni, vin în ţară o săptămână, două, după care pleacă din nou.

Este singura sursă de venit în condiţiile în care activitatea minieră a fost închisă şi nu există alternativa unui loc de muncă.

Se câştigă şi ademenesc aşa şi pe alţii să meargă acolo”, spune Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Cei care aleg să plece din țară se îndreaptă către țări precum Germania, Danemarca sau Anglia, unde salariul poate să ajungă și la 3.000 de euro lunar, bani pe care nu ar putea să îi câștige în țară, mai ales fără diploma de Bac.