04 sept. 2019 | 09:16

4 lucruri pe care poți să le faci, dacă nu ai luat BAC-ul

Bacalaureat 2019
4 lucruri pe care poți să le faci, dacă nu ai luat BAC-ul
Ce poți să faci dacă nu ai luat BAC-ul

Elevii care nu au reușit să promoveze în sesiunea august – septembrie 2019 examenul de Bacalaureat pot depune contestație și poate la recorectare au mai mult noroc. În sesiunea iulie 2019 a examenului de Bacalaureat doar 63,78% dintre elevi au reușit să promoveze Bacalaureatul 2019. Rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat este de 30,8%, în creștere cu 3,9% față de sesiunea de toamnă a anului trecut, când rata de promovare era de 26,9%.

4 lucruri pe care poți să le faci dacă nu ai luat BAC-UL

Potrivit MEN, din cei 10.718 elevi care au promovat în această sesiune Bacalaureatul, 8.049 de candidaţi sunt din promoţia din 2019, iar 2.669 de candidaţi provin din promoţiile anterioare.

Cei care nu au reușit să-și ia diploma de BAC nici din prima, nici din a doua încercare mai pot susține examenul doar cu plată. Taxa este de 230 de lei și este valabilă numai în cazul candidaților din promoțiile anterioare care se prezintă la toate probele examenului de BACALAUREAT. În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru examenul de Bacalaureat se face diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care le susține fiecare candidat, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării candidatului.

Înregistrarea la o Agenție Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Elevii care nu au obținut o notă de trecere laBacalaureat trebuie să știe că există soluții. Aceștia se pot orienta către piață muncii după ce vor urmă cursuri de calificare în cadrul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

Absolvenții care nu au luat BAC-ulse pot înregistra în termen de 60 de zile de la terminarea liceului la o agenție județeană pentru ocuparea forței de muncă. Aici, persoanele înscrise pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare și consiliere profesională, formare profesională, consultanță și asistentă pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.

Tânăr supărat în fața afișierului.

4 lucruri pe care le poți face dacă pici Bac-ul.

Elevii care nu au luat Bac-ul se pot îndrepta către școlile postliceale

Elevii care și-au pierdut orice sperantă de a obține diploma de BAC și de a merge la facultate, dar vor să-și continue studiile, se pot îndrepta către școlile postliceale. Rezultatele slabe din ultimii ani de la examenul de BACALAUREAT i-au făcut pe mulți absolvenți fără diplomă să se îndrepte către aceste forme de învățământ.

Durata studiilor este de doi până la trei ani, cursurile se țin fie dimineața, fie după-amiaza, astfel încât tinerii să-și poată lua un job, dacă vor, pe durata studiilor. Una dintre cele mai căutate meserii este cea de asistent medical. Doritorii trebuie doar să aducă o copie după foaia matricolă după cele 12 clase și să plătească, în București, spre exemplu, peste 2.000 de lei. Totodată, tinerii au obligația să își ia examenul. Conducerea Ordinului Asistenților din România, cei care acordă drept de liberă practică absolvenților de scoală postliceală sanitară, contestă înscrierea fără bacalaureat.

Cine te angajează fără diplomă de BAC?

Opțiunile celor care nu au luat BAC-ul sunt limitate, iar salariile, cele minime. Fără o diplomă de BAC, un tânăr poate aspira la un post de muncitor necalificat, în domenii precum agricultură, restaurante, retail sau construcții.

Din păcate, însă, cei care nu reușesc să termine măcar liceul au puține șanse pe piața muncii, pentru că joburile sunt extrem de rare. Aceștia sunt, în general, cei care îngroașă rândurile șomerilor.

Voluntariatul în străinătate

O altă opțiune pentru cei care nu au absolvit examenul de Bacalaureateste voluntariatul în străinătate, cu condiția că aplicanții să cunoască o limbă de circulație internațională (precum engleză, franceză, germană sau spaniolă) și să fie deschiși în a cunoaște alte culturi.

Parteneri
Doliu în fotbal. A murit unul dintre cei mai mari atacanți din istorie
Redactia.ro
Zidarul care a devenit un tenor celebru la nivel internațional. Cum arată și cu ce se ocupă acum „Pavarotti din Carpați”
Click.ro
Kasparov, Karpov și KGB-ul. Patru decenii de la cel mai controversat meci de șah din toate timpurile
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Leonard Miron, anunț neașteptat despre relația cu iubitul lui spaniol, Miguel, după 25 de ani de când formează un cuplu. Ce decizie au luat acum. „Stilul nostru de viață e diferit!” Fostul prezentator TV are 55 de ani!
Unica.ro
Cinci orașe în care e un Infern să trăiești. Frigul paralizează tot ce-i iese în cale
EVZ.ro
Cum să cureți aurul alb rapid și eficient. Bijuteriile tale vor arăta ca noi în doar câteva minute
Spynews
S-a stins cea mai iubită actriță. A fost găsită moartă în propria casă
Capital.ro
Cum arată vila de 400.000 de euro în care locuiește Pepe. Lux și confort, copiilor nu le lipsește nimic, dar și părinții se răsfață ca niște regi. Dormitorul matrimonial este plin de oglinzi, iar pe canapeaua din living are loc o echipă de fotbal
Avantaje
LEGE pentru românii care au CENTRALE DE APARTAMENT
Mediaflux
Cu cine seamănă băiețeul Cristinei Cioran! Vedeta a devenit mamă pentru a doua oară cu puțin timp în urmă 
Spynews.ro
Trucul simplu prin care poți să deblochezi căruciorul de cumpărături fără monedă. Ai nevoie de un simplu obiect, pe care îl porți mereu cu tine
Realitatea.net
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro