Ce fac băncile cu banii tăi: ce se întâmplă cu economiile tale, când le depui într-o bancă

de: Mădălina Bahrim
27 03. 2023

Băncile au ajuns să fie niște instituții integrate profund în viața noastă de zi cu, dar puțini români știu cum funcționează, de fapt, care e cu adevărat utilitatea lor și ce se întâmplă cu banii celor ce-i depun acolo

Știm cu toții ce este o bancă și la fel de bine cunoaștem faptul că vorbim despre o instituție deosebită, complexă, cu multe atribuții. În general, rolul cel mai popular al băncilor este acela de a asigura fluxul de plăți dintr-o economie. Spre exemplu, datorită existenței acestor tipuri de instituții noi, persoanele fizice sau juridice după caz, putem opera plăți, transferuri sau schimburi valutare. La fel de bine ne putem încasa salariile de la angajatorii noștri – iar acesta este, fără doar și poate, rolul cel mai cunoscut al băncilor pentru români.

Totuși, mulți conaționali aleg să se folosească și de alte servicii ale băncilor, cum ar fi cele de economisire. Atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, în moneda națională sau alte monede, fiecare bancă lansează propriile sale pachete de economisire. Vorbim despre instrumente precum depozitele bancare, în baza cărora deponenții primesc o dobândă ca să-și plaseze economiile în cadrul instituției bancare respective.

Doar că din acest punct încolo, puțini români cunosc ce se întâmplă cu banii lor, care este mecanismul prin care economiile li se majorează prin dobânda achitată de banca respectivă.

Ce fac băncile cu banii tăi, de fapt

„Cu o parte, cam cu jumătate, dă companiilor și persoanelor fizice. Apoi, o parte importantă din cealaltă jumătate, se duce spre active considerate sigure și anume, în titluri de stat (adică împrumută statul, pe termene mai lungi, de câțiva ani). Iar restul, rămâne pentru lichiditatea operațională.

O bancă nu poate funcționa eficient și sigur fără acest tampon de lichiditate (din care servește toate plățile care apar). Iar acești bani se țin într-un cont la BNR, pe care fiecare bancă îl are. Există și o obligație să ții anumite fonduri acolo, într-un anumit plafon (așa numitele rezerve minime obligatorii, RMO), iar sumele în plus tot din acel cont, servesc operațiunile de plăți curente. Și mai există și o componentă mică de numerar în casierie.

Toți banii depuși în conturi curente, de și în sunt garantați, în primul rând prin schemele de garantare – până la 100.000 euro, echivalent in lei, la fiecare bancă din Romania”, explică specialiștii Finzoom.ro.