09 mart. 2023 | 15:05

Veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Este cumplit pentru oameni, cât vor mai crește

Economic
Veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Este cumplit pentru oameni, cât vor mai crește
Rata inflației și efectele sale asupra dobânzilor bancare

Veste tristă pentru românii cu rate la bancă! Ultimele zile au adus noi detalii referitoare la dobânzile practicate de băncile comerciale din România, iar informațiile sunt o veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Experții bancari trag semnale de alarmă, spunând că ceea ce se întâmplă, mai ales cu IRCC, este cumplit pentru oameni, încercând să anticipeze cu cât vor mai crește dobânzile, ca urmare a modificării IRCC și ROBOR.

Rata inflației și efectele sale asupra dobânzilor bancare

Deși BNR încearcă prin diferitele măsuri specifice să țină sub control rata inflației, efectele acestor ultime creșteri se regăsesc în valoarea dobânzilor practicate de băncile comerciale din România. De fapt, această practică este unealta majorității băncilor centrale naționale, mai ales atunci când ratele inflaționiste ajung la cote mari.

Mai pe înțelesul tuturor, inflația poate avea un impact asupra ratelor dobânzilor, deoarece rolul băncilor centrale este de a ține sub control inflația. Ratele dobânzilor și inflația tind să evolueze în aceeași direcție, mai ales atunci când inflația crește, iar băncile vor majora ratele dobânzilor pentru a încuraja oamenii să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mult.

Pe de altă parte, în afară de inflație, mai sunt și alte forțe care determină modificări ale ratelor dobânzilor, iar rata dobânzii reprezintă, de fapt, costul de împrumut al banilor. Sau, pe de altă parte, este compensația pentru serviciul și riscul de a împrumuta bani.

În ambele cazuri, aceasta menține economia în mișcare, încurajând oamenii să se împrumute și să cheltuiască. Dar ratele dobânzilor în vigoare se schimbă mereu, iar diferitele tipuri de împrumuturi oferă rate ale dobânzii diferite.

Dacă sunteți un creditor, un împrumutător sau ambele, este important să înțelegeți motivele acestor schimbări și diferențe. De asemenea, acestea au un efect puternic asupra comerțului cu metale rare, inclusiv asupra acțiunilor de argint.

Vezi și: Cât a ajuns să plătească un român rata lunară pentru un credit de 50.000 de euro. Suma e revoltătoare!

Ceea ce trebuie să înțelegem este că ratele dobânzilor sunt determinate de cerere și ofertă. Nivelul ratelor dobânzilor este un factor al cererii și ofertei de credite. Cu alte cuvinte, o creștere a cererii de bani sau de credite va duce la creșterea ratelor dobânzilor, în timp ce o scădere a cererii de credite le va reduce. Procesul este și invers, cu cât există o creștere a ofertei de credite, aceasta va reduce ratele dobânzilor, în timp ce o scădere a ofertei de credite le va crește.

O creștere a sumei de bani pusă la dispoziția împrumutaților crește oferta de credite. De exemplu, atunci când deschideți un cont bancar, împrumutați bani băncii, iar în funcție de tipul de cont pe care îl deschideți, fie un certificat de depozit va reda o rată a dobânzii mai mare decât un cont curent, cu care puteți accesa fondurile în orice moment, banca poate folosi acei bani pentru activitățile sale comerciale și de investiții. Cu alte cuvinte, banca poate împrumuta acei bani altor clienți.

Cu cât băncile pot împrumuta mai mult, cu atât mai multe credite sunt disponibile pentru economie. Și, pe măsură ce oferta de credite crește, prețul împrumutului, dobânda, scade. Creditul disponibil pentru economie scade pe măsură ce debitorii decid să amâne rambursarea împrumuturilor lor.

De exemplu, atunci când decideți să amânați plata facturii de luna aceasta a cardului de credit până luna viitoare sau chiar mai târziu, nu numai că măriți valoarea dobânzii pe care va trebui să o plătiți, dar diminuați și valoarea creditului disponibil pe piață. Acest lucru, la rândul său, va crește ratele dobânzilor în economie.

Vezi și: Suma lunară pe care o pierd pensionarii din România din cauza inflației. Degeaba s-a mărit punctul de pensie

Băncile comerciale românești dau o veste tristă pentru românii cu rate la bancă

Plecând de la mecanismele explicate anterior, vom putea înțelege, relativ mai ușor, noile modificări anunțate de bănci, acestea venind, din păcate, ca o veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Toată lumea știe că dobânzile sunt calculate pe baza a doi indici, ROBOR, în general cel la trei luni, care este un indice fix de calcul, și IRCC, care este un indice de calcul variabil.

Dacă în cazul primului, BNR este cel care stabilește procentul valoric, iar astăzi, 9 martie, era menținut pentru ROBOR la trei luni la 6,93%, în cazul celui de-al doilea, IRCC, acesta este ținut sub observație de BNR, dar este calculat de bănci, iar faptul că este unul variabil pune mari probleme românilor cu rate la bancă care au decis în ultimii doi ani, de frica creșterii ROBOR, fie să-și transfere creditele pe o dobândă calculată prin IRCC, fie au ales creditele directe pe baza acestui indice.

Vezi și: Vestea începutului de an pentru românii cu rate la case. Ce se întâmplă cu ROBOR şi IRCC

Problema în aceste zile ste că IRCC, indicele variabil, a crescut vertiginos la 4%, iar datele din piață arată că va crește, cel puțin, până în trimestrul trei din acest an, ajungând și posibil depășind valoarea ROBOR. Efectul, lesne de înțeles, este creșterea valorii dobânzilor practicate de toate băncile din România, asta însemnând sume mai mari de plată pentru românii cu rate la bancă.

În condițiile în care statul nu va mai interveni în controlul acestor indici, există toate șansele ca IRCC să ajungă la o valoarea record de peste 6%, ceea ce va pune o și mai mare presiune pe românii cu rate la bancă. Cu alte cuvinte asistăm la o creștere exponenținală, de exemplu la un credit de 250.000 de lei, valoarea de creștere a dobânzii ajunge undeva la 800 de lei în plus, lunar, pentru acest credit. Ironia face că BNR a recomandat recent ca românii cu rate la bancă, calculate pe baza IRCC să treacă, din nou, la creditele cu bază de calcul ROBOR. Dar, cum nimic nu este sigur în această piață, nici siguranța dată de BNR, referitoare la ROBOR, nu mai este o garanție.

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Regulile pe care le ignoră șoferii. Ștergătoarele și lichidul de spălare a parbrizului
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a recunoscut, în sfârșit, totul: „El nu știa”
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro