Ce este splinternetul și cum funcționează „insulele private” din online, în unele țări

de: Iulia Kelt
13 06. 2023

Noțiunea de splinternet se referă la felul în care internetul este divizat sau segmentat, în lume.

O mare parte a internetului este ceea ce este cunoscut sub numele de deep web. Acestea sunt locurile la care motoarele de căutare și crawlerele web nu ajung, în general. Estimările variază, dar o regulă generală este că aproximativ 70% din web este așa.

În ciuda numelui și a îngrijorărilor, deep web-ul este, în mare parte, benign. Se referă la părțile web la care accesul este restricționat în anumite moduri.

E-mailul tău personal face parte din deep web, la fel și conturile tale de Dropbox, OneDrive sau Google Drive, spre exemplu.

De unde a început totul

În anii ’60 și ’70, guvernele din Uniunea Sovietică și Chile au lucrat fiecare la proiecte de rețea numite OGAS și, respectiv, CyberSyn. Aceste sisteme erau proto-internet-uri care s-ar fi putut extinde semnificativ și aveau teme care se regăsesc și în internetul de astăzi. Evident, rețelele erau controlate de organele de supraveghere.

Multe națiuni au efectiv propriile lor interneturi. Acestea sunt încă conectate din punct de vedere tehnic la restul internetului, dar sunt supuse unor politici și reglementări.

De exemplu, Rusia menține supravegherea internetului în stilul epocii sovietice și este departe de a fi singura care face asta. Datorită lui Xi Jinping, există acum inclusiv „marele firewall al Chinei”.

Într-adevăr, fiecare țară are factori locali care modelează experiența pe internet, de la limbă la lege, de la cultură la cenzură.

Deși acest lucru poate fi depășit prin VPN sau trecerea la rețele blockchain, în practică vorbim despre soluții individuale pe care doar un mic procent le utilizează și nu reprezintă o soluție stabilă.

Pe scurt, nu rezolvă problema pentru cei care nu sunt pricepuți într-ale tehnologiei.

Splinternetul nu este atât de diferit de ceea ce avem deja și reprezintă un internet care este și mai puțin global, mai puțin deliberativ, mai puțin echitabil și mai puțin unificat.