Ce este manevra Heimlich și cum se face corect. Câteva secunde pot face diferența între viață și moarte

de: Denisa Dudescu
28 04. 2023

Asistenta și medicul din localitate Geaca din Cluj nu au știut să aplice manevra Heimlich fetei de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu. Cadrele didactice nu au știu această manevră și i-au dat fetei apă și au bătut-o pe spate. Tehnica poate fi folosită pentru adulți și copii, însă nu este recomandată sugarilor.

Manevra Heimlich este o metodă de prim ajutor, în caz de sufocare, atunci când o persoană nu poate respira, deoarece mâncarea sau o jucărie îi blochează gâtul sau traheea.

„Prin manevra Heimlich, aerul din plămâni este împins afară, provocându-i pacientului tuse. Astfel, obiectul care obstructionează călile respiratorii este deplasat sau chiar îndepărtat. Cunoscută și ca tehnica de salvare de la sufocare, manevra Heimlich poate salva viața unei persoane.

Dacă o persoană care se sufocă poate tuși cu forța, lăsați persoana să tușească în continuare. Tusea poate îndepărta în mod natural obiectul blocat. Dacă o persoană nu poate tușii, vorbii, plânge sau râde cu forța, acordați primul ajutor”, au explicat reprezentanții Asociației Crucea Roșie Maramureș.

 

Ce trebuie să știți despre cum puteți ajuta un copil care se îneacă cu diferite lucruri

Cadrele didactice de la școala Geaca din Cluj nu au știut să efectueze manevra și au sunat după medicul de familie din sat.

„Câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte, așa că nu este timp de panică atunci când asistăm la un caz de sufocare cu alimente. Cea mai simplă manevră, Heimlich, poate salva vieți dacă este făcută corect”, transmite ISUJ Iaşi, într-o postare care arată cum poate fi aplicată manevra Heimlich.

  • ÎNCURAJAȚI VICTIMA SĂ TUȘEASCĂ
    Apropiați-vă de victimă.
    Încurajați victima să tușească.
    Supravegheați-o în permanență.
    Dacă victima nu își revine și obstrucția devine severă, aplicați manevrele de dezobstrucție.
    Anunțați 112.
  • CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE (între omoplați)
    Așezați-vă în spatele victimei.
    Așezați o mână pe pieptul acesteia. Cu cealaltă mână loviți victima între omoplați de cinci ori.
    După fiecare lovitură verificați dacă obiectul a ieșit.
  • CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE
    Dacă cele cinci lovituri interscapulare nu au avut succes, aplicați cinci compresiuni abdominale (manevra Heimlich).
    Compresia abdominală la copii mici se va realiza cu o singură mână.
    După fiecare compresiune abdominală, verificați dacă obiectul a ieșit.
  • ALTERNAȚI CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE CU CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE
    Dacă manevra Heimlich nu a avut succes, reluați aplicarea celor cinci lovituri interscapulare.
    Manevrele de dezobstrucție se vor realiza până când obiectul a ieșit.
    Dacă pacientul devine inconștient, începeți resuscitarea cardio-pulmonară.

Henry Heimlich, omul din spatele manevrei de salvare a vieții

Henry Judah Heimlich a fost un chirurg toracic și cercetător medical american. El este recunoscut pe scară largă drept inventatorul manevrei Heimlich După cum a declarat Heimlich pentru NPR în 1999, acesta este numele pe care l-a dat metodei atunci când a descris-o într-o revistă medicală în iunie 1974.

Acest nume original nu a durat mult timp. După cum a spus Heimlich, „editorii de la Journal of the American Medical Association m-au sunat și mi-au spus”: „Am constatat că au fost salvate atât de multe vieți în mai puțin de două luni, încât am dori să dăm acest nume după tine”

Până în 1980, a spus el, manevra Heimlich a căpătat suficientă notorietate pentru a fi o intrare în dicționarele de limbi străine.

Chirurgul  a folosit în mod faimos propria manevră la începutul acestui an pentru a ajuta o colegă rezidentă la azilul său de bătrâni – o femeie de 87 de ani care a început să se înece cu un hamburger în timpul cinei.

Manevra Heimlich este relativ simplu de executat; de asemenea, a fost folosită pentru a salva oameni, de la Carrie Fisher și Cher la președintele Ronald Reagan și primarul din New York, Ed Koch.

Cum a descris Heimlich manevra „salvatoare”

„Există mai multe poziții. Acum, toată lumea știe unde stai în spatele persoanei, îți pui degetul mare în interiorul pumnului chiar deasupra buricului – țineți minte, sub piept. Și îți prinzi pumnul cu cealaltă mână și apeși în interior și în sus. Acum repeți asta până când obiectul iese afară.

Dar se poate face și cu o persoană întinsă pe spate. Îngenunchezi călare pe coapsele ei și pui una dintre mâini deasupra celeilalte, iar călcâiul mâinii de jos chiar deasupra buricului, și apeși cu greutatea ta înăuntru. Și uite așa copiii și-au salvat părinții. În plus, cea mai largă utilizare a sa acum este pentru a salva victimele înecului”.

Heimlich a menționat, de asemenea, că oamenii pot efectua manevra pe ei înșiși – fie cu mâinile încleștate, fie folosind spătarul unui scaun, poziționat între buric și coaste.