Ce este mai eficient pentru pierderea în greutate: postul intermitent sau numărarea caloriilor? Ce arată un nou studiu

de: Ozana Mazilu
29 06. 2023

Abordarea tradițională a pierderii în greutate este de a număra caloriile și de a încerca să reduci numărul de calorii consumat în fiecare zi. Acesta este un proces care consumă timp și e predispus la erori – adesea cu rezultate dezamăgitoare.

Postul intermitent – și versiunea populară cunoscută sub denumirea de mâncare limitată în timp – ar putea fi o opțiune mai simplă pentru persoanele care doresc să obțină o greutate sănătoasă.

Dar este postul intermitent mai bun decât numărarea caloriilor pentru a pierde în greutate?

Un nou studiu, publicat în Annals of Internal Medicine, și-a propus să ofere răspunsul. Acesta a arătat că cele două metode ar putea fi la fel de eficiente – dacă sunt întreprinse cu consiliere profesională.

În acest studiu de un an, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au recrutat 90 de adulți cu obezitate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Participanții au fost alocați aleatoriu într-unul din trei grupuri:

  • un grup alimentar cu restricții de timp, căruia i s-a cerut să-și consume toate caloriile în fiecare zi, între prânz și 20:00
  • un grup zilnic cu restricții calorice, căruia i s-a cerut să-și reducă aportul de calorii cu 25 la sută, urmărindu-și îndeaproape dieta
  • un grup de control care și-a menținut tiparele alimentare normale pe tot parcursul studiului.

Ce arată studiul despre pierderea în greutate

Participanții au pierdut aproximativ 5% din greutatea corporală inițială în ambele diete, în primele șase luni. Dietele au fost apoi ajustate pentru a ajuta la menținerea acestei pierderi în greutate în următoarele șase luni.

Grupul cu restricții de timp și-a extins fereastra de mâncare la zece ore (10:00 – 20:00), iar grupul cu restricție calorică zilnică și-a crescut aportul caloric pentru a se potrivi cerințelor lor, care a fost calculat pe baza greutății, înălțimii, vârstei și nivelurilor de activitate. Grupul de control a menținut același tipar de alimentație.

Cercetătorii au emis ipoteza că participanții care se concentrează pe reducerea numărului de ore ar obține și menține pierderea în greutate mai bine decât participanții care se concentrează pe numărarea caloriilor.

Au fost, de asemenea, evaluate efectele acestor două diete asupra compoziției corporale (mușchi, grăsime și masă osoasă), circumferinței taliei și a unei game de markeri de sănătate. Studiul a constatat că restricționarea timpului în care poți mânca și limitarea numărului de calorii au fost la fel de eficiente pentru a pierde în greutate. Participanții din ambele grupuri au pierdut aproximativ 4% din greutatea corporală inițială după 12 luni.

Ambele diete au redus, de asemenea, circumferința taliei și masa de grăsime într-o măsură similară. Înregistrările dietei au arătat că aportul de calorii a fost redus într-o măsură similară în ambele diete, în ciuda abordărilor diferite.