07 mart. 2023 | 09:54

Țara din Europa care ia măsuri contra obezității: ce indică programul național

ACTUALITATE
Țara din Europa care ia măsuri contra obezității: ce indică programul național

Italia este țara care ia contramăsuri pe mai multe niveluri în problema obezității.

Astfel, se conturează ideea creării unui program național care să includă și metode de prescriere a exercițiilor fizice pe teritoriul național.

Ca referință, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial.

Italia creează un program anti obezitate

Orazio Schillaci, ministrul Sănătății italian a declarat: „Este o provocare importantă, care trebuie înfruntată împreună, cheia fiind prevenirea, încurajarea adoptării unor stiluri de viață sănătoase, pornind de la o alimentație corectă și lupta împotriva unui stil de viață sedentar”.

Potrivit datelor oficiale, în Italia există șase milioane de persoane care suferă de obezitate, adică aproximativ 12% din populația adultă. De asemenea, există peste 25 de milioane de persoane supraponderale, adică 46% dintre adulți (peste 23 de milioane de persoane).

În plus, 26,3% dintre copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 3-17 ani (2 milioane și 200 de mii de persoane) sunt supraponderali. Așadar, problema obezității este o problemă prioritară.

Programul național, pe scurt, indică faptul că excesul de greutate și obezitatea reprezintă o prioritate a sănătății publice în Italia. Deși rata obezității la adulți este una dintre cele mai scăzute în țările OCDE, ratele de obezitate infantilă sunt printre cele mai ridicate din
Europa.

Mai multe politici și programe care implică strategii multiple au fost implementate în ultimul deceniu pentru a combate obezitatea. Responsabilitatea identificării nevoilor de sănătate, formularea asistenței medicale, politica și implementarea politicii este împărțită între
guvern si regiuni. Pentru a inversa epidemia de obezitate în cadrul populației italiane, trebuie abordate mai multe puncte slabe,
inclusiv persistența unor disparități regionale puternice în ceea ce privește starea de sănătate.

„Câștigarea Sănătății” și Planului Național de Prevenire 2020-2025, Ministerul Sănătății este implicat în strategii naționale cu rolul activ al Regiunilor, care prevăd promovarea unor stiluri de viață corecte în rândul populației și la subiecții cu risc și care identifică lupta împotriva obezității și excesului de greutate prin reducerea inactivității fizice și sedentarismul, creșterea consumului de fructe și legume.