Ce este intervalul dinamic, în fotografie: cum te ajută să obții imagini HDR mai bune, dacă știi să-l stăpânești

de: Iulia Kelt
05 02. 2023

Poate că ai auzit, până acum, termenul „interval dinamic” (dynamic range), mai ales în contextul noilor lansări de camere foto, ale celor mai cunoscuți producători de pe piață.

Poate că știi chiar ce este și la ce este bun, însă trebuie să știi că știința din spate este un pic neclară uneori.

Ce înseamnă interval dinamic și cu ce se ocupă

Gama dinamică, așa cum se aplică camerei tale, poate fi de fapt calculată ca fiind raportul dintre cele mai mari și cele mai mici valori care pot fi detectate de un senzor. Mai exact, camera foto detectează valorile de lumină care intră în senzor.

Dacă intervalul dinamic al imaginii se încadrează în capacitățile intervalului dinamic al camerei pe care o utilizezi, atunci, teoretic, ai instrumentele pentru a capta atât părțile cele mai luminoase, cât și cele mai întunecate, fără pierderi mari de informații.

În mod ideal, o cameră ar trebui să aibă suficientă gamă dinamică pentru a capta detalii atât în cele mai întunecate, cât și în cele mai luminoase părți ale unei scene. Evident, acest lucru depinde și de tine și de cum faci echilibrul între ISO, diafragmă și timpul de expunere.

Aproape sigur ai auzit de conceptul de „f stop”. Acesta este adesea promovat pentru camerele cu un senzor capabil de 13 sau 15 trepte de lumină. Uneori, acest lucru este exprimat și în termeni de raport de contrast: o diferență de 10 trepte, între partea cea mai luminoasă și cea mai întunecată a unei imagini, fiind un raport de contrast de 1000:1, de exemplu.

O treaptă a luminii poate să se refere fie la dublarea, fie la reducerea la jumătate a cantității de lumină dintr-o imagine. Dacă mărești expunerea cu o treaptă, crești de două ori cantitatea de lumină dintr-o fotografie. Următoarea treaptă înmulțește din nou lumina cu doi, și așa mai departe.

Așadar, intervalul dinamic al unui senzor îți spune cât timp poți continua să dublezi sau să înjumătățești lumina înainte ca aceasta să nu mai poată înregistra cu acuratețe informația.

În concluzie, data viitoare când îți cumperi o cameră foto, n-ar fi rău să fii atent și la acest aspect, de vreme ce el este foarte important, în contextul obținerii unei imagini corecte.