Ce este creditul ipotecar: banca acceptă să pui gaj chiar și pe casele din lemn, cărămidă sau „la roșu”

de: Mădălina Bahrim
17 10. 2023

Piața serviciilor financiar-bancare este foarte diversificată și într-un asemenea context trebuie să fim deosebit de atenți și să ne informăm temeinic înainte de a alege un produs care să ni se potrivească.

E foarte simplu să ceri și să obții un împrumut bancar în zilele noastre. Mergi la bancă, prezinți acolo o serie de documente de bază, precum cele de identitate și dovada de venit și în câteva zile ai banii. Poți, de asemenea, să obții creditul pe loc, în câteva minute sau chiar online, fără să te deplasezi la bancă. Ai la dispoziție bani pentru numeroase situații particulare, de la un credit de nevoi personale până la achiziționarea unei locuințe.

Doar că în tot acest amalgam de opțiuni trebuie să te poziționezi deasupra și să știi ce ți se potrivește și ce produs servește mai bine nevoilor tale.

Ipoteca poate fi o soluție pentru tine?

De exemplu, ipoteca ar putea fi o opțiune pentru tine. Conform explicațiilor conso.ro, o ipotecă este un „contract” prin care un debitor lasă drept garanţie un bun celui căruia îi acordă un împrumut (creditor).

„Dacă Georgică are nevoie azi de 10.000 de lei și nu are o soluție la îndemână mai bună, merge la vecinul Costică și îi cere banii, lăsându-i acestuia una dintre cheile de la Loganul proprietate personală.

Dacă Georgică nu e capabil să returneze datoria, așa cum au stabilit de comun acord, atunci Costică poate veni să îi ia mașina lui Georgică și să o valorifice, pentru a-și recupera paguba. E un exemplu pur fictiv, primul venit în minte și cel mai simplist. Ipoteca poate fi consființită prin gentleman’s agreement sau prin contract scris. Evident, prevalează cele cu contract scris … E foarte important să spunem faptul că bunul care a fost ipotecat rămâne în posesia și folosința debitorului!

Cel mai simplu exemplu care probează acest lucru e persoana care poate face un contract de ipotecă asupra locuinţei sale, fără a fi nevoie să o cedeze creditorului”, conform explicațiilor sursei citate.

Ce poți ipoteca din sfera imobiliară? Ei bine, se pare că băncile acceptă în ipotecă mai multe tipuri de clădiri. De exemplu, vorbim despre acestea accepta atât apartamente şi case din cărămidă, cât şi case cu structura din lemn şi fundaţie solidă sau case aflate la roşu, cu condiția să fie înregistrate în Cartea Funciară.

Citește și Credite online, la orice oră din zi și din noapte: românii se dau în vânt după împrumuturi rapide

De ce te ajută un credit ipotecar?

Banca având o garanție palpabilă, e mai predispusă să-ți accepte un împrumut mai mare, față de situația în care n-ai fi prezentat nicio garanție. Din acest motiv ipoteca poate fi avantajoasă. Există persoane care nu pot obține finanțare pentru o locuință din cauza veniturilor prea mici, a perioadei mari de rambursare, iar ipoteca e o soluție în acest caz.

Citește și Cele mai avantajoase oferte de la bănci pentru studenții români: zero comisioane, acces la lei sau euro la alegere