Ce este catastrofa informațională și când se va întâmpla: ce putem face pentru a o evita
Noi, oamenii, producem o cantitate ridicolă de date. În 2020, s-a estimat că lumea a produs aproximativ 2,5 chintilioane de octeți de date digitale pe zi.
Până în 2025, pe baza unei rate de creștere anuală compusă estimată de 61% pentru date, am putea produce aproximativ 175 zettabytes sau 1.400.000.000.000.000.000.000.000 de biți.
Deci, care este catastrofa informațională? Mai simplu spus, așa cum se subliniază într-o lucrare din 2020 a fizicianului Melvin M. Vopson, catastrofa informațională este atunci când numărul de biți pe care îi producem depășește numărul de atomi. Chiar și atunci când se utilizează estimări destul de conservatoare ale creșterii, acea dată vine mai devreme decât ne-am dori.
„În prezent, producem aproximativ 1021 de biți digitale de informații anual pe Pământ”, a scris Vopson.
„Presupunând o rată de creștere anuală de 20%, estimăm că după aproximativ 350 de ani de acum încolo, numărul de biți produși va depăși numărul tuturor atomilor de pe Pământ, aproximativ 1050”.
Presupunând o rată de creștere de 50 la sută, catastrofa informațională va avea aproximativ 150 de ani în viitor. Înainte de acest punct, planeta (presupunând că nu există o expansiune reală și la scară largă în sistemul solar) ar trebui să treacă printr-o altă etapă imposibilă.
„Peste aproximativ 110 de ani”, a scris Vopson în Conversation, în 2021, „puterea necesară pentru a susține această producție digitală va depăși consumul total de energie planetară astăzi”.
Acest calcul presupune destul de generos că „producția de conținut digital” va avea loc la eficiență maximă, ceea ce, cu siguranță, nu este cazul în prezent.
„Prin urmare, se pare că rata de creștere actuală este nesustenabilă, iar producția de informații digitale va fi limitată în viitor de constrângerile de putere planetară”.
Cu mult înainte de orice punct, planeta va trebui să se confrunte cu problemele de mediu implicate în stocarea unor volume din ce în ce mai mari de date și să-i pună un fel de limită. Nu, acesta nu este un complot liberal pentru a vă elimina datele, este doar un fapt că nu putem stoca mai multe informații decât avem puterea de a stoca.
Există vreo cale de a evita catastrofa informațională?
„Dacă numărul de biți crește mai mult decât numărul de atomi disponibili pe Pământ”, sugerează o lucrare din 2023 pe această temă, „o soluție simplă este obținerea mai multor atomi”.
Pe scurt, dacă datele noastre vor continua să crească în ritmul de care ne bucurăm, nu putem face acest lucru decât (pe termen lung) depărtându-ne de planetă. După cum sugerează lucrarea din 2023, publicată în jurnalul Futures, există o serie de locuri din sistemul solar care sunt ideale pentru nevoile noastre de date, în special în ceea ce privește păstrarea și stocarea datelor și funcționarea acestora la eficiență maximă.
Deși poate părea o soluție îndepărtată pentru problemele noastre, cercetătorii susțin că multe ar putea fi realizate cu doar o cantitate modestă de hardware.