19 sept. 2022 | 09:13

Datele de pe telefonul tău, păstrate 15 ani la granița SUA: doar în America să nu mergi

ACTUALITATE
Datele de pe telefonul tău, păstrate 15 ani la granița SUA: doar în America să nu mergi

Forțele de frontieră americane confiscă datele de pe telefonul americanilor și le stochează timp de 15 ani. Oficialii de frontieră pot copia informații de pe telefoanele călătorilor fără mandat.

Dacă telefonul, tableta sau computerul unui călător este vreodată inspectat într-un aeroport, autoritățile americane de frontieră ar putea adăuga date de pe dispozitiv la o bază de date masivă care poate fi accesată de mii de oficiali guvernamentali. Liderii Serviciului Vamal și Protecției Frontierelor din SUA (CBP) au recunoscut în fața parlamentarilor într-un briefing că oficialii săi adaugă informații la o bază de date de la 10.000 de dispozitive în fiecare an, relatează The Washington Post.

În plus, 2.700 de ofițeri CBP pot accesa baza de date fără mandat și fără a fi necesar să înregistreze scopul căutării lor. Aceste detalii au fost dezvăluite într-o scrisoare pe care senatorul Ron Wyden i-a scris-o comisarului CBP Chris Magnus, unde parlamentarul a mai spus că CBP păstrează orice informații pe care le ia de pe dispozitivele oamenilor timp de 15 ani.

Ce au voie să caute în telefonul tău la granița cu SUA

În scrisoare, Wyden l-a îndemnat pe comisar să actualizeze practicile CBP, astfel încât căutările dispozitivelor la granițe să se concentreze asupra suspecților infractori și amenințărilor la securitate, în loc să permită „desfășurarea fără discernământ prin înregistrările private ale americanilor fără suspiciuni de infracțiune”. Wyden a spus că CBP preia informații sensibile de pe dispozitivele oamenilor, inclusiv mesaje text, jurnalele de apeluri, liste de contacte și chiar fotografii și alte informații private, în unele cazuri.

În timp ce agențiile de aplicare a legii sunt de obicei obligate să obțină un mandat dacă doresc să acceseze conținutul unui telefon sau al oricărui alt dispozitiv electronic, autoritățile de frontieră sunt scutite de a fi obligate să facă același lucru. Wyden a mai subliniat că călătorii percheziționați în aeroporturi, porturi maritime și puncte de trecere a frontierei nu sunt informați cu privire la drepturile lor, înainte ca dispozitivele lor să fie percheziționate. Iar dacă refuză să-și deblocheze dispozitivele electronice, autoritățile le-ar putea confisca și le pot păstra timp de cinci zile.

După cum notează The Post, un oficial CBP a spus anterior că directiva agenției le oferă ofițerilor săi autoritatea de a căuta prin dispozitivul oricărui călător. Dacă găsesc vreo „bănuială rezonabilă” că un călător încalcă legea sau face ceva care reprezintă o amenințare pentru securitatea națională, pot efectua o căutare mai avansată. Atunci pot conecta telefonul, tableta sau PC-ul călătorului la un dispozitiv care le copiază informațiile, care sunt apoi stocate în baza de date a sistemului de direcționare automată.