Cazul Simonei Halep, analizat de americani: ”Nu mai seamănă cu pedepsirea trișorilor”

de: Beatrice Dumitru
02 10. 2023

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani din cauza dopajului cu Roxadustat și neregulile din pașaportului biologic. Americanii au luat la puricat cazul fostului lider mondial și își pun un mare semn de întrebare cu privire la programul antidoping stabilit la nivel mondial.

Cazul Halep, în atenția americanilor

Simona Halep a primit un verdict crunt în cazul de dopaj în care este implicată: patru ani de suspendare, dar sportiva a anunțat că va face apel la TAS, unde speră la anularea sau măcar diminuarea pedepsei.

Faptul că Simona Halep nu acceptă verdictul dat de tribunalul Sport Resolutions i-a făcut pe ziariștii americani de la renumita publicație Tennis.com să aibă dubii cu privire la programul antidoping destul de strict din tenis, în condițiile în care sportivii găsiți vinovați nu acceptă verdictele forurilor abilitate.

Simona halep a fost prinsă dopată.

”Care este sensul unui program riguros anti-doping, oricum, dacă atât de mulți oameni refuză pur și simplu să accepte rezultatul? Aceasta nu este o problemă strict legată de Simona Halep.

Acesta este un subiect recurent atunci când dopajul aduce căderea unui sportiv din grații. Șocul și dezamăgirea pot fi copleșitoare. Criticile aduse procesului care duce la o suspendare pot părea, de asemenea, valide, în urma unui proces de apel care foarte des se finalizează cu o sentință mai redusă.

Acest lucru poate face ca soluționarea cazurilor de dopaj să nu mai semene cu pedepsirea trișorilor, ci mai degrabă cu o negociere în instanță pentru a reduce o amendă de viteză la o infracțiune mai mică”, au notat americanii de la Tennis.com.

”Într-un mod enigmatic, nu l-a raportat”

Ziariștii americani au făcut referire și la substanța interzisă găsită în corpul Simonei Halep, roxadustat. Ea a susținut că un supliment contaminat a fost cauza pentru care a fost depistată pozitiv, argument acceptat de judecători.

Citește și: Lucian Bute, avertisment pentru Simona Halep: ”Imaginea rămâne șifonată”. El a fost depistat pozitiv în 2016

”Se pare că aceasta a jucat un rol important în stabilirea faptului că Halep avea prea multă substanță interzisă, roxadustat, în corpul ei pentru a susține afirmația că a intrat în organismul ei prin intermediul suplimentului contaminat pe care îl lua, dar, într-un mod enigmatic, nu l-a raportat”, au mai scris aceștia.

Keto MCT este suplimentul pe care l-a luat Simona Halep în intervalul 23 – 28 august 2022 și despre care susține că ar fi fost contaminat cu substanța interzisă Roxadustat.

Ce spun francezii despre cazul Halep

Jurnaliștii francezi scriu și ei despre verdictul dat de ITIA în privința cazului de dopaj al Simonei Halep. Ei spun că românca este unul dintre cele mai cunoscute nume din ultimii zece ani în WTA și cazul ei face furori. De azsemenea, notează că potrivit raportulyui ITIA, dopajul nu lasă loc de îndoială, dar mulți din lumea tenisului și din lumea medică o cred pe sportivă nevinovată.

Dacă ne uităm la detalii, ar fi imposibil ca românca să nu fi trișat, având în vedere toate probele analizate. Mai mult, în pașaportul ei biologic au fost găsite nereguli, ceea ce implică o intenție de dopaj la un moment dat.

Citește și: Avocatul Simonei Halep îi amenință pe canadienii care au vândut suplimentul contaminat. „Va fi finalul lor în această afacere”. Ce spune despre proces

Deși Simona Halep a făcut apel direct la decizie, mulți o susțin și nu cred că este vinovată. Fostul lider mondial și-a bazat apărarea pe faptul că a luat suplimente alimentare contaminate cu produsul dopant Roxadustat”, notează francezii de la Le10Sport.

Potrivit ziarului The Guardian, ancheta Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului cu privire la încălcările regulilor de dopaj de către Simona Halep a generat aproximativ 8.000 de pagini de dovezi, iar motivarea deciziei are 126 de pagini.