Caz unic în lume. Un bărbat a fost diagnosticat cu Chondrostereum purpureum. „Deschide Cutia Pandorei pentru noi boli”

de: Dumitrescu Andrei
31 03. 2023

Un bărbat din India s-a îmbolnăvit de o boală fungică a unei plante, în premieră mondială.

Medicii de la spitalul Consultant Apollo Multispecialty Hospitals din India au scris în revista Medical Mycology Case Reports că pacientul în vârstă de 61 de ani a venit la spital cu plângeri de tuse recurentă, răgușeală la voce, dificultăți la înghițire, dureri în gât și oboseală timp de trei luni.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit și care este vânător de ciuperci, nu avea condiții de sănătate subiacente care să-l pună în pericol și nu este clar când a avut loc incidentul.

Medicii i-au făcut bărbatului o radiografie și o tomografie computerizată. Radiografia toracică a ieșit „normală”, dar rezultatele tomografiei computerizate au arătat un abces paratraheal la nivelul gâtului său.

Abcesele paratraheale pot bloca căile respiratorii și pot duce la infecții care pun viața în pericol, care pot fi mortale dacă nu sunt depistate și tratate rapid.

Infecția fungică este tratată cu medicamente, precum și cu terapie antifungică și drenaj chirurgical al puroiului. Medicii recomandă, de asemenea, prevenirea expunerii și inversarea factorilor de risc.

Puroiul a fost îndepărtat complet și trimis la centrul colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății din nordul Indiei pentru a fi testat. Apoi, i s-au administrat două medicamente antifungice pe care să le ia timp de două luni.

Ce este Chondrostereum purpureum

Medicii l-au diagnosticat pe bărbat cu Chondrostereum purpureum, o ciupercă vegetală care provoacă boala frunzelor argintii la plante.

Frunza argintie infectează lemnul și frunzele unor copaci, determinând ca acestea să devină de un gri argintiu, potrivit University of California Agriculture & Natural Resources. Se răspândește prin sporii transmiși prin aer.

Cercetătorii cred că bărbatul a contractat boala în timp ce făcea cercetări pentru slujba sa de micolog de plante. El lucra de mult timp cu „materiale în descompunere, ciuperci și diverse ciuperci de plante”.

Cercetătorii au împărtășit că, până la acest caz, nu a existat nicio dovadă că oamenii ar putea fi infectați de această ciupercă specială.

Dintre toate milioanele de ciuperci, în prezent, doar câteva sute pot afecta oamenii și animalele, precum și plantele.

„În ultimele câteva decenii au apărut multiple ciuperci patogene noi”, au scris cercetătorii în studiu. „Înrăutățirea încălzirii globale și a altor activități ale civilizației deschide Cutia Pandorei pentru noi boli fungice”.

Creșterea temperaturilor poate accelera numărul de mutații care apar la ciuperci, sporind rezistența la medicamente și adaptându-le pentru a supraviețui la om.

Medicii au confirmat că, după doi ani de consultații de monitorizare, bărbatul nu a suferit nicio complicație și nu mai are boala. De asemenea, nu existau dovezi care să arate că boala recidivează.

Cazul, primul de acest fel, „ridică întrebări serioase”, deoarece arată că infecția fungică poate afecta atât „persoanele sănătoase, cât și pe cele imunocompromise”.