Câți oameni au trăit pe Pământ în total, de fapt. Numărul te va surprinde, cum a fost calculat
Poate că te-ai întrebat, la un moment dat, câți oameni au trăit pe Pământ de la apariția speciei umane până astăzi. La ora actuală, am depășit 8 miliarde de locuitori ai planetei, dar a calcula câte persoane au văzut lumina zilei și și-au dus existența pe Terra, în total, pare un calcul imposibil. Totuși, există specialiști care au făcut acest lucru, iar rezultatul s-ar putea să te surprindă.
Câți oameni au trăit pe Pământ în total, de fapt
Întrebarea e legitimă, fie și din pură curiozitate: oare câți oameni au trăit în toate timpurile pe Planeta Albastră unde existăm și noi la acum? Populația Pământului – stimulată de industrializare și dezvoltarea agriculturii – a crescut în mod semnificativ în ultimele două secole, de la 1,6 miliarde, în 1900, la puțin peste 8 miliarde, în ziua de azi. Iar estimările oferă numere și mai mari pentru următoarele decenii.
În acest context, ar fi rezonabil să credem că, probabil, numărul de locuitori a crescut atât de rapid, încât, de la un anumit punct, numărul persoanelor vii l-a depășit pe cel al celor decedate. Totuși, am greși mult în această presupunere, cel puțin conform datelor procesate de experți.
Este drept, datele exacte despre populație sunt evazive sau chiar inexistente o mare perioadă de timp din istorie. Abia în jurul anului 1800, acest lucru s-a schimbat, informațiile despre populație devenind mult mai bune, mai cuprinzătoare.
„Odată ce am avut înregistrări scrise, recensăminte, atunci când statele au început să colecteze taxe, s-au dezvoltat și cunoștințele despre numărul de locuitori”, a declarat Wendy Baldwin, de la Population Reference Bureau (PRB), pentru BBC, în 2012.
Numărul te va surprinde, cum a fost calculat
Dat fiind că primii oameni moderni – Homo Sapiens – au părăsit Africa cu circa 60.000 de ani în urmă, o bună parte din timp nu ne putem baza decât pe estimări ale numărului de locuitori ai planetei de-a lungul timpurilor.
„Speranța medie de viață în Epoca de Fier, în Franța, – perioadă situată între 800 î.Hr și circa 100 d.Hr. – se estimează că era de doar 10 sau 12 ani”, a explicat Population Reference Bureau (PRB), ce a transmis ultimele sale evaluări.
„În aceste condiții, rata natalității ar fi fost de 80 de nașteri la 1.000 de oameni, doar pentru ca specia umană să supraviețuiască. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, o rată a natalității mare, în zilele noastre, înseamnă circa 35-45 de nașteri la 1.000 de persoane, iar acest lucru se constată doar în unele țări africane”.
PRB a folosit estimările populației din perioade diferite ale istoriei și preistoriei și a aplicat o anumită rată a natalității. Potrivit rezultatelor calculelor, aproximativ 117 miliarde de oameni au trăit pe Pământ, începând cu acum 190.000 de ani, cu mult peste cei 8 miliarde de locuitori ai planetei, din ziua de azi.
„Dacă ar fi să criticăm propria metodă de calcul, ar putea fi vorba de faptul că metoda folosită a subestimat numărul de nașteri până la un anumit nivel.
Presupunerea unei creșteri mai degrabă constantă a populației în epocile timpurii ale umanității s-ar putea să fi subestimat și populația medie a planetei din acele perioade”, au adăugat specialiștii de la PRB.
Prin urmare, și mai corect ar fi să spunem că cel puțin 117 miliarde de oameni au văzut lumina zilei și au respirat – mult sau puțin – pe Pământul pe care trăim, astăzi, și noi.