Câți bani primesc elevii și studenții pentru transport în anul școlar 2023-2024. Condiții pentru depunerea dosarului, dacă înveți în altă localitate

de: Denisa Dudescu
03 10. 2023

Elevii, studenții și doctoranzii vor avea beneficii la transport și în anul școlar 2023-2024. Aceștia au parte de o reducere de 90% în cazul transportului, fie cu trenul, fie cu autobuzul, reducerea este mai mare față de cea de anul trecut. Navetiștii nu vor avea transport gratuit, însă primesc o sumă forfetară.

Noi beneficii la transport pentru elevi și studenți

Guvernul României a aprobat 8 septembrie noile norme metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți. Față de anul trecut au apărut câteva modificări.

De anul acesta și elevii care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul. 

În cazul studenților a crescut vârsta până la care pot beneficia de reduceri de la 26 de ani la 30 de ani. Totodată și ei au o reducere de 90% la transport. Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.

„Principalele modificări faţă de sistemul actual: în primul rând, creşte procentul de acoperire a abonamentelor sau biletelor – reducere de 90%, faţă de 50%, cât era anterior, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pentru studenţii români înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate şi din Academia Română. Se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi, până la 30 de ani”, anunța Ligia Deca, ministrul Educației, la începutul lunii septembrie, într-o conferință de presă.  

Condițiile pentru a avea transport gratuit

Pentru a beneficia de reducere la transport elevii sau studenții trebuie să îndeplinească câteva criterii. 

Este vorba de elevii și studenții sau doctoranzii care urmează cursurile la unitate de învățământ acreditată. Asta înseamnă că și elevii care sunt înscriși la școli private, care au la bază un currciulum străin, vor avea, de asemenea gratuitate la transportul public în comun (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou), dar și la cel feroviar.

În cazul studenților cu unul sau ambii părinţi decedaţi vor beneficia de gratuitate la transportul feroviar intern clasa a II-a.

„Pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi pentru aceia proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă substitutivă sau la asistent maternal, aceştia beneficiază pe teritoriul României de gratuitate, la toate categoriile de trenuri, la transportul feroviar intern clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, a explicat la începutul anului școlar Ligia Deca.

Cazul elevilor navetiști. Au sau nu transport gratuit

Elevii merg la o școală într-o localitate diferită față de cea din domiciliu nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate, nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară.

Suma forfetara este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv. Asigurarea sumelor forfetare se face pe baza tarifelor aprobate de consiliile județene, cu avizul conform al ANRSC, potrivit reglementărilor anunțate de Ministerul Educației.

Anul trecut, potrivit unui calcul făcut de Ministerul Educației un elev care locuiește la 15 km de școală primea 60 de lei pentru primii 3 km la care se adăugau 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămași, rezultând un total de 132 de lei, bani pe care elevul îi primea înaintea achiziționării abonamentului.

Anul școlar 2023-2024 a venit cu noi modificări, astfel, suma forfetară nu se mai stabilește de Ministerul Educației așa cum era în trecut, ci de către consiliile județene. Potrivit legii, suma forfetară de care beneficiază fiecare elev se stabileşte pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulţită cu numărul de kilometri parcurşi zilnic între domiciliu/reşedinţă şi unitatea de învăţământ şi numărul de zile de cursuri din luna de analiză. 

La rândul lor, unităţile de învăţământ preuniversitar întocmesc, până la data de 5 a fiecărei luni, situaţia centralizatoare a beneficiarilor de sume forfetare şi solicită ISJ/ISMB sumele necesare efectuării plăţii acestora.

Față de anul trecut, acum suma forfetară este condiționată și de existența transportului public în localitatea de domiciliu și de faptul că elevul trebuie să dovedească că nu poate fi înmatriculat în localitatea de domiciliu.

Pentru a beneficia de transport gratuit, părinții elevilor/elevii majori sunt obligați să comunice unității de învățământ, în scris, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului scolar, traseul si operatorul de transport folosit. La rândul lor, operatorii de transport vor elibera lunar elevilor documente de transport individuale, care vor avea înscrise distanta pentru care sunt valabile și valoarea acestora, fără a solicita contravaloarea acestora.

Elevii din Constanța plătesc transportul gratuit

La Constanța situația elevilor navetiști este în aer, aceștia fiind nevoiți să plătească transportul. O situație a fost semnalată pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța.

„Sunt navetistă, iar lunar plătesc 180 de lei ca să ajung la școală. În aceeași situație ca mine se află peste 200.000 de elevi din țară, unii ajungând să plătească peste 300 de lei lunar. Metodologia aprobată de Ministerul Educației prevede faptul că elevii navetiști solicită o adeverință de la școală, pentru a putea apoi să ceară transport gratuit de la operatori.

Secretariatul liceului meu are un program discriminatoriu, oferind doar 20 de minute pe zi elevilor, deși este deschis 12 ore/zi, în comparație cu 2 ore pe zi publicului larg. În acele 20 de minute în care putem fi primiți, secretarele refuză să ne înregistreze cererile, pentru că „aglomerăm secretariatul”,  a povestit Lorena Drăguşin pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța.