11 sept. 2023 | 13:52

Bani de la stat pentru o categorie de elevi. Pentru ce pot folosi ajutorul financiar 

ACTUALITATE
Bani de la stat pentru o categorie de elevi. Pentru ce pot folosi ajutorul financiar 

Elevii care sunt nevoiți să facă naveta în zone în care nu există operatori comerciali care să opereze curse regulate vor primi bani de la stat astfel încât părinții lor să le găsească variante alternative de a ajunge la școală.

Măsura va fi aplicată în contextul în care transportul public metropolitan, rutier, naval, feroviar și cu metroul este gratuit pentru toți elevii în noul an școlar.

Bani pentru elevii care nu au cu ce să ajungă la școală

Astfel, în cazul elevilor din localități pentru care nu există servicii de transport – nici public, nici de altă natură (curse școlare, mijloace de transport puse la dispoziție elevilor de școli sau consilii locale etc.), statul acordă, pe durata cursurilor școlare, o sumă forfetară lunară.

Cuantumul acestei sume a trebuit să fie stabilit până la data de 10 septembrie de consiliile județene, în funcție de distanța dintre școala și domiciliul elevilor.

Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv.

Pentru acordarea sumelor forfetare, școlile și liceele trebuie să întocmească, până la data de 5 a fiecărei luni, o situație centralizatoare a beneficiarilor și să ceară inspectoratelor plata lor, urmând ca inspectoratele să ceară acești bani de la Ministerul Educației. Instituția trebuie să opereze plățile până la data de 20 a fiecărei luni.

În cele din urmă, odată ce sumele ajung la inspectorate, acestea vor fi distribuite școlilor care le vor acorda elevilor beneficiari cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de sfârșitul lunii, pentru luna următoare.

Bilete gratuite la clasa a II-a pentru elevi

Cât despre transportul feroviar, elevii vor beneficia de bilete gratuite la clasa a II-a pe toată durata anului școlar. Abonamentele și biletele vor putea fi obținute din puncte de vânzare sau online, cu acte doveditoare a calității de elev.

Beneficiază de transport gratuit și elevii din școlile înscrise în registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin.

Elevii vor trebui să aibă asupra lor carnetul, vizat pentru anul școlar în curs, sau cardului național de elev, precum și cartea de identitate sau o copie a certificatului de naștere, pentru cei care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani.

Mai mult, elevii vor beneficia de gratuitate inclusiv la transportul cu metroul, iar abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din stațiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil, în baza confirmării sau validării calității de elev.