Câți bani au pierdut asiguratorii din cauza catastrofelor naturale ce au avut loc în primul semestru al anului. Pagubele, imense 

de: Ana Anițoiu
11 08. 2023

Valoarea totală a pagubelor provocate de catastrofele naturale la nivel întregii lumi a fost estimată de un grup elvețian de reasigurări, Swiss Re, care a precizat și care a fost cel mai costisitor dezastru și ce cheltuieli au avut asiguratorii.

Ce pagube au provocat catastrofele naturale din primul semestru

Conform Swiss Re, pagubele cauzate de catastrofele naturale din primul semestru au fost de până la 109 miliarde de euro. Cea mai costisitoare dintre toate a fost cutremurul ce a afectat Turcia și Siria.

O estimare preliminară e a Băncii Mondiale a arătat că pagubele economice provocate de acest cutremur au fost evaluate la 34 de miliarde de dolari. Însă, potrivit Swiss Re, cheltuielile pentru companiile de asigurări sunt estimate la 5,3 miliarde de dolari.

Valoarea pagubelor provocate de catastrofele naturale a fost mai mare în primul semestru din anul 2022, 123 miliarde de dolari, ca urmare a inundațiilor costisitoare din Australia și Africa de Sud.

Totuși, cheltuielile pentru asigurători au continuat să crească, până la 50 de miliarde de dolari în primul semestru din 2023, comparativ cu 48 de miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut. Creșterea a fost provocată de așa-numitele catastrofe naturale secundare, spre deosebire de marile catastrofe precum cutremurele sau cicloanele tropicale.

„Efectele schimbărilor climatice se pot vedea deja în anumite pericole precum valurile de căldură, secetă, inundații și precipitații extreme”, a subliniat Jérôme Jean Haegeli, economistul șef de la Swiss Re.

Pagubele suportate de asiguratori din cauza fenomenelor meteo

Pagubele suportate de companiile de asigurări din cauza furtunilor și fenomenelor meteorologice asociate, cum ar fi grindină, precipitații puternice, vânt și schimbări bruște de temperatură, s-au ridicat la 35 de miliarde de dolari, dintre care 34 de miliarde de dolari doar în Statele Unite ale Americii.

Printre catastrofele naturale din primul semestru al acestui an s-au numărat și două furtuni înregistrate în Noua Zeelandă, ce au provocat mai ales inundații la Auckland. Pierderile suportate de firmele de asigurări sunt evaluate la 2,3 miliarde de dolari.

Totodată, ploile torențiale ce au fost înregistrate în regiunea Emilia-Romagna din Italia i-a costat milioane de dolari pe asiguratori. Compania Swiss Re a menționat necesitatea de a consolida acoperirea de risc în Italia în condițiile în care pierderile economice sunt estimate la 10 miliarde de dolari.

Un val de căldură a lovit Statele Unite ale Americii, nord-vestul Chinei și sudul Europei, la începutul lunii iulie. Canicula a provocat incendii pe insulele grecești, în Italia dar și în Algeria, dar Swiss Re a spus că este prea devreme să ofere estimări cu privire la costuri.