Cât de periculos e să mergi la muncă, în România anului 2023: mii de persoane suferă accidente

de: Alexandru Puiu
31 07. 2023

Din nefericire, munca multor persoane implică și risc de accidentare, mai mic sau mai mare, în funcție de specificul activității profesionale respective. Cert este că în fiecare trimestru avem numeroase persoane care s-au accidentat la job, suferind traumatisme mai mult sau mai puțin grave.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), nici primul trimestru al acestui an n-a fost lipsit de astfel de incidente, cât se poate de neplăcute, atât pentru angajați, cât și pentru manageri.

În primul trimestru al anului curent, 1.068 persoane au suferit accidente de muncă. Cifra pare destul de mare și așa și este, dacă ținem cont de faptul că nu vorbim despre simple numere, ci despre povești de viață, familii, drame. Vestea bună este că, față de situația înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, avem parte de o îmbunătățire.

Mii de români pleacă întregi la muncă, dar se întorc cu probleme de sănătate, după ce au suferit accidente

Astfel, în 2023 numărul accidentelor de muncă înregistrate la noi în țară este cu 153 mai redus decât în 2022. 221 de accidentați în muncă s-au înregistrat în primele luni ale anului curent numai în București, după cum indică datele oficiale.

Referitor la domeniile de activitate unde avem cele mai multe cazuri de accidente de muncă, trebuie specificat faptul că pe primul loc regăsim comerțul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor. Aici, în primul trimestru din 2023 s-au consemnat 82 de accidentaţi, adică 7,7% din totalul accidentaţilor din toată țara.

Avem și sectoare de muncă unde s-au consemnat accidente ce s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Aici amintim industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, silvicultură şi exploatare forestieră, lucrări de geniu civil şi activitate nedeclarată. Au murit oameni, la job, în mai multe județe din țară, cum ar fi Alba, Bacău, Giurgiu şi Maramureş.

Analizând vârsta celor mai mulți angajați ce suferă accidente de muncă, se constată faptul că avem o categorie majoritară, respectiv a românilor de 50-60 de ani.