Câștigă bani grei românii care nu-și țin banii în bănci: care e, totuși, „rețeta banilor” în 2023
Uneori e mai simplu să economisești și să pui bani deoparte, decât să decizi ce faci cu ei mai departe. Puțini români stăpânesc noțiuni de educație financiară și un număr foarte redus reușește să-și multiplice activele prin investiții, din nefericire. Totuși, cine o face are doar de câștigat.
Dacă nu cunoști economie, nu e nicio problemă. Nu ne putem pricepe la toate în această lume și e firesc să învățăm ceva nou pe tot parcursul vieții, așa că trebuie să cunoști efectul inflației asupra banilor tăi, pe termen lung. Practic, din cauza acestui fenomen, banii tăi ținuți să spunem la saltea sau în pușculiță, ori în depozite bancare, sunt victime sigure în fața devalorizării, într-un timp mai îndelungat sau mai strâns, depinde de cât de agresivă e rata inflației.
De ce? Fiindcă în primele două exemple (cu pușculița și salteaua) ai randamente și profituri zero, iar în privința depozitelor bancare trebuie să admitem că deși băncile au majorat dobânzile pentru instrumentele de economisire, ele rămân cu mult în spatele inflației. Pe scurt, banii tăi își pierd sigur din valoare, cu fiecare lună care trece.
Ce poți face? Ei bine, trebuie să îi investești în active sau instrumente financiare cu randamente, câștiguri și profituri ce concurează sau chiar depășesc rata inflației. Doar așa te asiguri că, dacă ai azi bani pentru un Logan, peste 10 ani tot un Logan îți vei cumpăra cu ei, nu un set de veselă, așa cum au pățit mulți români în anii ’90, când aveau bani pregătiți pentru o Dacie, și în scurt timp, odată cu devalorizarea, de-abia și-au mai cumpărat de acei bani un amărât de frigider. Asta e inflația!
Acești români fac averi, în timp ce restul sărăcesc. Iată rețeta succesului
Din fericire, oamenii care știu aceste lucru și care își investesc bine economiile au de câștigat în această perioadă și nu o spunem noi, ci o arată cât se poate de clar o analiză EY România.
„Randamentele așteptate de investitori au înregistrat o tendință de creștere pe parcursul anului, atingând la finalul anului 2022 valori cu aproximativ trei puncte procentuale mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în anul precedent”, spun experții.
În analiza citată se mai precizează că, la finalul trimestrului al patrulea 2022, chiar dacă tendința este una de scădere față de trimestrul anterior, se constată faptul că randamentele cerute de investitori rămân aproape de maximul perioadei de 7 ani analizate (cu sectorul serviciilor medicale la nivel maxim) și, totodată, se menține tendința din trimestrul anterior, respectiv înregistrarea celor mai scăzute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicații și tehnologia informației.
„În ciuda reducerii ritmului de creștere a produsului intern brut al României observat în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut şi în contextul prelungirii conflictului din Ucraina, acesta denotă totuși o creștere robustă.
Pentru anul 2022, ajustările de creștere economică sunt de natură pozitivă – ultima ajustare fiind de 0,3 p.p., de la 4,6% la 4,9% – pe fondul aportului semnificativ al sectorului construcțiilor, dar și al creșterii investițiilor raportate în ultima parte a anului.
Chiar dacă un scenariu prudent în ceea ce privește evoluția economiei pentru perioada următoare este probabil, pe fondul presiunilor inflaționiste, al contracției economice în Europa, al problemelor aferente lanțurilor de aprovizionare și al evoluției prețurilor la energie, considerăm că o creștere a investițiilor prin intrările de fonduri europene – programe operaționale și PNRR – poate constitui un punct de susținere solid pentru creșterea economică din acest an”, declară Ileana Guțu, Partener și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.