09 feb. 2023 | 12:00

Ratele la bancă se ieftinesc: data fixă din care vei plăti mai puțin, iată când scad dobânzile

ACTUALITATE
Ratele la bancă se ieftinesc: data fixă din care vei plăti mai puțin, iată când scad dobânzile

Numeroși români sunt în acest moment împovărați și deprimați din cauza datoriilor pe care le au la bănci, pe fondul creșterii dobânzilor și scumpirii ratelor lunare. Viața s-a complicat semnificativ pentru ei, fiecare luna fiind o reală provocare pentru a face rost de banii necesari și a reuși să și trăiască în condițiile inflației agresive, până la următorul salariu.

Din fericire, acest chin nu va mai dura mult. Se apropie cu pași foarte repezi momentul în care ratele la bănci se vor ieftini și românii datori se vor simți eliberați de stresul uriaș.

Concret, doar câteva luni au mai rămas la mijloc, până când vom vedea cum scad considerabil plățile lunare către bănci.

Momentul în care se ieftinesc ratele la bancă. Data fixă a fost stabilită

Dacă ai de rambursat un credit în lei cu dobândă variabilă, influențată fie de ROBOR, fie de IRCC, așteaptă-te să plătești o rată mai ieftină la finele anului, cel mai probabil în ultimul trimestru al lui 2023. Atunci vor apărea ieftinirile, conform unor calcule ale guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

În fapt, guvernatorul ne spune că vom simți o ieftinire a dobânzilor de-abia când inflația va deveni mai puțin violentă și se va situa în jurul valorii de 8%. Aceste estimări le făcea oficialul BNR la finele anului trecut. De curând însă, previziunile sale sunt completate de anticipațiile inflaționiste ale economiștilor BCR, care preconizează că finele lui 2023 ne va prinde cu o inflație de 8%. Făcând o ecuație simplă, urmează să scadă ratele la finalul anului!

Dacă nu ești specialist în economie, aceste afirmații ți se pot părea lipsite de legătură și de sens, dar îți explicăm în rândurile de mai jos de ce scăderea inflației aduce și rate mai mici la bănci. Trebuie să știi că atunci când inflația e mare băncile centrale sunt forțate să crească dobânzile de referință. Apoi, imediat, băncile comerciale scumpesc și ele dobânzile pe care ți le pun ție în spate.

Când inflația scade, se întâmplă fix invers. Se Ieftinesc și dobânzile de referință, scad și dobânzile pe care banca ți le pune ție pe masă și te obligă să le plătești lună de lună.

De asta e atât de important să avem o inflație mică, deoarece băncile centrale nu vor mai aplica o politică monetară atât de dură și noi, clienții obișnuiți, ne vom bucura de dobânzi mai prietenoase, fie pentru creditele deja în derulare, fie pentru cele ce urmează să le contractăm de acum încolo.

Cât timp însă ne confruntăm cu prețuri uriașe, scăpate de sub control, inclusiv BNR trebuie să meargă mai departe cu dobânda de referință și să o scumpească tot mai mult, ceea ce va însemna o permanentă scumpire a ratelor bancare pentru românii de rând. Doar că, din câte am văzut mai sus, avem mari șanse ca finele lui 2023 să ne găsească mult mai relaxați, scăpați de povara ratelor uriașe la bănci.