Care ar fi, de fapt, cea mai veche piramidă din lume

de: Iulia Kelt
05 07. 2023

Din Egiptul Antic până în Mezoamerica, marile civilizații din trecut au împărtășit dragostea pentru construirea clădirilor ascuțite și uriașe.

La doar câțiva kilometri sud de Marea Piramidă din Giza se află cea mai veche piramidă din Egipt. Situată la Saqqara, Piramida lui Djoser a fost construită în jurul anului 2.630 î.e.n.

Precedând Marea Piramidă, care a fost construită pentru Regele Khufu, cu aproximativ 70 de ani, structura lui Djoser arată puțin diferit de trio-ul triunghiular din Giza, deoarece a fost creată prin stivuirea platformelor de piatră una peste alta, rezultând ceea ce este cunoscut ca fiind o piramidă în trepte.

Timp de mulți ani, Piramida lui Djoser a fost considerată a fi cea mai veche piramidă din lume, totuși descoperirile recente, de pe cealaltă parte a globului, au schimbat situația.

Piramidele, „la modă” în toată lumea

Piramidele erau la modă în toată America în antichitate, mai ales în civilizațiile maiașe, aztece și incașe. Printre cele mai emblematice structuri este complexul de templu Tikal din Guatemala, care apare celebru în Star Wars Episode IV.

Cu toate acestea, pentru a găsi cea mai veche piramidă din emisfera vestică, trebuie să călătorești pe un drum aflat la sud de jungla din America Centrală, până în deșertul din Peru. Aici, arheologii au dat peste o metropolă antică numită Caral, de la începutul secolului al XX-lea.

Datorită complexității sitului, cercetătorii au presupus inițial că acesta trebuie să fi fost construit destul de recent, dar un studiu publicat în 2001 a transformat radical credințele anterioare.

Folosind datarea cu radiocarbon pentru a calcula vârsta materialelor folosite la construcția Caral, autorii studiului au descoperit că orașul antic ar fi putut fi fondat încă din 2.627 î.e.n.

Pe baza acestei descoperiri, arheologii speculează acum că cele șase piramide ale sitului, inclusiv enorma structură Pirámide, ar putea preceda structura Saqqara din Egipt.

Cu toate acestea, vârsta exactă a clădirilor Caral încă necunoscută și este greu de spus care dintre aceste civilizații antice și-a terminat prima piramidă de construit.

De zeci de ani, arheologii s-au chinuit să decidă dacă cea mai veche piramidă din lume se află în Egipt sau Peru.

Răspunsul s-ar putea să se afle în Indonezia. Un complex megalitic enorm numit Gunung Padang ar putea avea 28.000 de ani. Dacă se dovedește a fi adevărat, acest lucru ar face din Gunung Padang cea mai veche piramidă din lume, la o distanță considerabilă de toate celelalte.