Care este alternativa ecologică la superglue. Adezivul bazat pe o plantă urâtă de români, ce au descoperit cercetătorii

de: Gabriel Peneș
18 09. 2023

Toată lumea cunoaște virtuțile de lipire ale superglue-ului. Cu toate acestea, substanța care îi oferă această capacitate specială, cianoacrilatul, se află în combustibilii fosili, a căror exploatare și folosire intensivă a creat marea problemă a încălzirii globale, din cauza emisiilor enorme de gaze cu efect de seră. De curând, specialiștii au creat un nou tip de superglue, mult mai prietenos cu mediul, bazat pe o plantă mult hulită, cândva, de români.

Care este alternativa ecologică la superglue

În mod tradițional, lipiciul foarte puternic, faimosul superglue, este făcut din combustibili fosili, de aceea e nevoie de mii de ani pentru biodegradarea lui. Fabricarea sa generează, de asemenea, o cantitate uriașă de emisii de gaze cu efect de seră, producerea unei o tone dintr-un asemenea produs generând circa 5,8 tone de dioxid de carbon.

Dar o nouă variantă de superglue, derivat din soia, ar putea oferi o putere de lipire nu doar mai puternică, ci și biodegradabilă, fiind mult mai prietenoasă cu mediul.

Chiar dacă multe generații de români au dezvoltat o adevărată alergie la amintirea „salamului cu soia” ceaușist, totuși, proprietățile acestei plante nu pot fi negate. De aceea, astăzi, produsele din soia sunt mai scumpe pe rafturile magazinelor decât cele clasice.

Adezivul bazat pe soia, pe de altă parte, poate micșora nivelul emisiilor de carbon, până chiar spre teritorii negative, așa cum plantele absorb gazul, deși calculele în această privință nu sunt încă definitivate.

„Adezivul folosit acum creează tot felul de probleme pentru mediu. Aproape toate lipiciurile au la bază petrolul și se degradează. Astfel, nu putem recicla multe dintre materialele lipite cu un asemenea adeziv.

Produsul va rămâne în sol timp de secole, iar, în unele cazuri, contribuie la crearea microplasticului din oceane”, a spus Jonathan Wilker, autorul principal al studiului apărut în publicația Nature.

Adezivul bazat pe o plantă urâtă de români, ce au descoperit cercetătorii

Aceste substanțe din adezivii actuali, nu doar că fac rău mediului, dar sunt o amenințare și pentru sănătatea noastră. Adezivii bazați pe formaldehide, de exemplu, sunt, de regulă, folosiți pentru a conecta materiale precum placajele de lemn, ceea ce mărește potențiala expunere a oamenilor la un chimical periculos.

Astfel, necesitatea unei alternative netoxice și mult mai prietenoasă cu mediul a devenit o necesitate. N-ar fi prima tentativă de acest fel. Anterior, cercetătorii și-au îndreptat atenția către vietățile ce produc adezivi naturali, precum cefalopodele, melcii și crustaceele.

„Prin studierea animalelor ce produc în mod natural adezivi, învățam cum să creăm noi tehnologii pentru societatea noastră viitoare”, a explicat Wilker.

În cea mai nouă încercare, echipa a utilizat ulei de soia, în combinație cu acidul malic – care este cel care dă merelor aroma specifică din tarte – precum și cu acidul tanic, ce se găsește în crengi și nuiele de copaci, pentru a crea un adeziv ecologic, ieftin și eficient.

„Dacă poți combina aceste elemente în condițiile optime, poți obține un adeziv foarte puternic”, a adăugat Wilker.

Pentru a testa calitatea noului superglue, echipa a lipit laolaltă bucăți de lemn, plastic și metal, apoi a încercat să le separe.

Adezivul pe bază de soia s-a comportat foarte bine, în multe cazuri dovedindu-se la fel de aderent ca adezivele clasice. Mai mult, el s-a arătat cu 30% mai puternic decât superglue-ul clasic atunci când s-au lipit bucăți de aluminiu.

El și-a menținut proprietățile chiar și atunci când a fost ținut în apă. După 24 de ore de scufundare în apă, adezivul și-a păstrat între 75% și 100% din capacitatea inițială de lipire.