Acest adeziv te-ar putea ajuta să devii următorul Spiderman

Acest adeziv te-ar putea ajuta să devii următorul Spiderman

Un adeziv special, ce poate fi controlat cu ajutorul luminii ultraviolete, ne-ar putea ajuta să devenim la fel de mobili precum Spiderman.

O echipă de cercetători german a creat un adeziv puternic ce se activează și se dezactivează prin simpla expunere la lumină. Acesta ar putea aplicații industriale, putând fi folosit în loc de adezivii clasici, sau ar putea să fie folosit și de oameni.

”Scopul principal este să realizăm un adeziv care să-i ajute pe oameni să urce pe diverse suprafețe”, arată Emre Kizilkan, autorul principal al studiului, de la Kiel University, citat de gizmodo.com.

Dispozitivul folosește o bandă inspirată de piciorul unei șopârle Gecko, amplasat deasupra unei suprafețe poroase, sensibile la lumină. Suprafața în cauză este realizată din azobenzen, o moleculă ce se buclează atunci când este expusă la lumină ultravioletă. Suprafața adezivă conține mii de ”stâlpi” în formă de ciupercă, cu înălțimea de 70 de micrometri, ce se pot lipi de suprafețe prin intermediul forțelor van der Waals.

Aceste forțe apar deoarece electronii nu sunt distribuiți uniform în jurul unor atomi, astfel că încărcătura electrică se acumulează într-un singur loc, iar aceștia se ”lipesc” de suprafețele ce sunt în contact cu adezivul.

adeziv

Taylor Ware, de la University of Texas, spune că textura acestei structuri ar fi asemănătoare cu cea a unui elastic de cauciuc. De asemenea, cel puțin în teorie, nu ar trebui să lase mai multe reziduuri decât cauciucul, dacă cercetătorii găsesc o metodă prin care să prevină ruperea ”stâlpilor”.

Lumina ultra violetă cauzează deformarea suprafeței cu adeziv, astfel că aceasta poate atinge mai mult sau mai puțin din suprafața țintă. Această proprietate poate fi folosită în două moduri, iar cercetătorii au început inițial să ridice suprafețe plane, de sticlă. Apoi, aceștia s-au orientat către suprafețe tridimensionale, în forma sferelor. Ambele tipuri de obiecte pot fi ridicate și eliberate prin simplul control al luminii, conform gizmodo.com.

Kizilkan speră că astfel de suprafețe vor putea fi folosite chiar și de oameni ce ar vrea să se cațere pe pereți, de exemplu. Conform cercetătorilor, un pătrat cu latura de 20 de centimetri ar fi suficient de puternic încât să susțină un adult, cu toate că încă nu au fost făcute teste practice de acest fel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: