Căpșunile, sub lupa experților. Cum pot fi consumate în siguranță și ce porție este recomandată pe zi. Efectele lor, explicate de specialiști

de: Ana Anițoiu
09 06. 2023

Sezonul căpșunilor este în toi, astfel că experții în siguranță alimentară au explicat cum pot fi consumate aceste fructe delicioase fără consecințe asupra sănătății. Aceștia au precizat ce porție este recomandată pe zi, precum și ce efecte au ele asupra organismului.

Cum pot fi consumate căpșunile în siguranță

În primul rând, experții în siguranță alimentară au atras atenția asupra faptului că aceste fructe pot conține reziduuri de pesticide. Din acest motiv, este recomandată alegerea căpșunilor organice sau ca acestea să fie spălate bine înainte de a fi consumate.

În ciuda faptului că nu există un număr maxim exact de căpșuni ce ar trebui să fie consumat pe zi, în general, o porție sănătoasă este de aproximativ 8 – 12 bucăți. Însă, numărul poate varia odată cu necesarul nutrițional și aportul caloric recomandat. Acestea diferă în funcție de factori precum vârstă, gen, greutate, nivel de activitate fizică și obiectivele de sănătate.

De altfel, nutriționiștii recomandă includerea mai multor tipuri de fructe și legume în dietă, pentru obținerea unei game mai largi de nutrienți esențiali pentru organism.

Specialiștii mai recomandă alegerea acelor căpșuni ce au o culoare roșie intensă, fără pete sau urme de mucegai. Aceste fructe ar trebui să fie destul de ferme.

Căpșunile pot fi depozitate în frigider, nespălate, într-un recipient cu capac sau într-o pungă de plastic cu orificii de ventilație. Aceste fructe trebuie să fie spălate cu apă rece imediat înainte de consum.

Ce efecte poate avea consumul de căpșuni

Atunci când sunt consumate în mod regulat, căpșunile pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Bogate în vitamina C, mangan, acid folic și potasiu și cu un conținut scăzut de calorii și zahăr, aceste fructe sunt ideale pentru cei care vor să își mențină sub control greutatea.

Printre beneficiile consumului de căpșuni pentru sănătate se numără: reducerea tensiunii arteriale și a inflamației, ceea ce contribuie la sănătatea inimii; protejarea celulelor cerebrale de stresul oxidativ, stimularea producției de colagen, ce susține elasticitatea și sănătatea pielii și a părului.

Printre alte beneficii pe care le are consumul de căpșuni pentru organism se numără menținerea unui sistem digestiv sănătos, precum și gestionarea greutății corporale.

Pe de altă parte, în cazul unor persoane, căpșunile pot provoca reacții alergice. În plus, în ciuda faptului că au un conținut scăzut de zahăr și calorii, consumul excesiv poate duce la un aport caloric suplimentar.