12 mai 2023 | 11:55

Riscurile la care te supui atunci când faci baie cu apă rece: explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Riscurile la care te supui atunci când faci baie cu apă rece: explicația oamenilor de știință

Intrarea în apă rece este, cu siguranță, o activitate iubită de unii, displăcută de alții. Mulți o practică zilnic sau, în cazuri mai ușoare, săptămânal.

Terapia cu apă rece, așa cum a ajuns să fie cunoscută, poate lua forma înotului în aer liber, în lacuri, râuri sau ocean sau poate fi rezumată la un duș.

Metoda a fost folosită o vreme de sportivi ca o modalitate de a reduce durerile musculare și de a accelera timpul de recuperare. În esență, oamenii petrec, de obicei, aproximativ zece minute în apă rece, la o temperatură aproximativă de 10 până la 15 °C.

Apa rece a fost, de asemenea, folosită pentru a ajuta la tratarea simptomelor de depresie, durere și migrenă. Într-adevăr, există multe relatări despre modul în care terapia cu apă rece a schimbat vieți, a vindecat inimile frânte și a ajutat oamenii în momentele dificile.

Un studiu dă peste cap tot ceea ce știai despre băile în apă rece

În ciuda faptului că multe studii au arătat beneficiile legate băile cu gheață și recuperarea după exercițiu, alte cercetări, de data asta din 2014, au descoperit că lucrurile nu stau chiar așa.

A intra în apă mai rece sau a sta mai mult timp nu este chir bine pentru tine, ba chiar dimpotrivă, susține studiul.

S-ar putea părea că atunci când vine vorba despre terapia cu apă rece, dușurile și băile sunt o opțiune mai puțin periculoasă, deoarece ai un control mai mare în ceea ce privește temperatura și timpul de expunere, în comparație cu apa din aer liber. Totuși, riscurile sunt acolo.

Una dintre problemele mai puțin cunoscute, asociate cu scufundarea în apă rece, este ceea ce este cunoscut sub numele de leziune cauzată de frig.

Când suntem expuși la frig, este normal ca mâinile și picioarele să se simtă foarte reci sau amorțite. Alternativ, apar furnicăturile.

Pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome sunt trecatoare, senzațiile normale revenind în câteva minute. Însă pentru cei cu leziuni la frig acestea pot duce la complicații.

O altă problemă este că nu se știe cât cât de mult frig este prea mult. Oamenii din diferite părți ale globului reacționează diferit la astfel de stimuli. Spre exemplu, nu poți compara un om din Finlanda cu om din Caraibe, din acest punct de vedere.

Totuși, dacă vrei să încerci terapia cu apă rece, iată câteva lucruri de care ar trebui să ții seamă:

  • Consultă-te cu medicul tău de familie în prealabil pentru a te asigura că este bine să faci asta.
  • Asigură-te că nu ești singur atunci când faci asta.
  • Planifică-ți modul în care vei intra și ieși din apă în siguranță.
  • Gândește-te la o modalitate de a te încălzi după aceea.
  • Stai în apă rece doar pentru o perioadă scurtă de timp.
Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele