Camera foto revoluționară care îi împiedică pe alții să-ți folosească fotografiile. Cum funcționează Leica M11-P, de fapt

de: Iulia Kelt
30 10. 2023

Evident, în 2023, suntem în punctul în care nu prea mai putem să credem orice vedem cu ochii, de vreme ce există atât de multă dezinformare încât devine greu, dacă nu chiar împosibil, să faci distincția între adevăr și fals.

Chiar și companiile tehnologice de încredere ne vând soluții pentru reimaginarea evenimentelor istorice.

Cu excepția Leica, evident. Cunoscuta companie de camere a anunțat oficial lansarea mult așteptatului M11-P, prima cameră care integrează sistemul securizat de metadate Content Credential.

Vezi și: Cum au furat rușii tehnica Leica și au adaptat-o așa cum s-au priceput. Ce putea Zorki, caramida sovietică

Ce este Content Authenticity Initiative, legătura cu Leica

Content Credentials sunt rezultatul eforturilor depuse de către Content Authenticity Initiative (CAI), „un grup de creatori, tehnologi, jurnaliști și activiști care conduc efortul global de a aborda dezinformarea digitală și autenticitatea conținutului” și de către Coalitia pentru Provenienta si Autenticitatea Continutului (C2PA), „o coaliție formală dedicată în exclusivitate elaborării de standarde și specificații tehnice ca bază pentru proveniența universală a conținutului”.

Aceste bresle de avocatură din industrie au creat sistemul Content Credentials ca răspuns la abuzurile și utilizarea greșită în crearea și răspândirea dezinformării online prin intermediul sistemelor generative de inteligență artificială.

„Lansarea Leica M11-P va avansa obiectivul CAI de a oferi fotografilor posibilitatea de a atașa Content Credentials fotografiilor lor în momentul capturării”, a declarat Santiago Lyon, șeful Advocacy and Education la CAI, într-o declarație de presă.

„Se crează astfel o verigă de autenticitate direct din aparatul de fotografiat, permițând fotografilor să mențină un grad de control asupra artei, poveștii și contextului lor”, a mai spus acesta.

„Aceasta este realizarea unei viziuni pe care CAI și membrii noștri au conturat-o acum patru ani, transformând principiile încrederii și provenienței în tehnologie gata pentru consumatori”, s-a menționat, de asemenea.

Vezi și: Leica M3, „Dumnezeul” camerelor de fotografiat: scurt istoric, de ce nu are egal

Cum funcționează totul, de fapt

Content Credentials funcționează prin captarea de metadate specifice despre fotografie – aparatul folosit pentru realizarea ei, precum și locația, timpul și alte detalii despre fotografiere – și le blochează într-un fișeier securizat care este cuplat cu imaginea, folosind o cheie cripto.

Aceste atribute pot fi ușor verificate online sau pe aplicația Leica FOTOS.

Ori de câte ori cineva editează acea fotografie, modificările sunt înregistrate într-un manifest actualizat în baza de date Content Credentials ori de câte ori este redistribuit pe rețelele de socializare.

Utilizatorii care găsesc aceste imagini online pot face clic pe iconița CR din colțul pozei pentru a accesa toate aceste informații, oferind astfel o verigă clară a provenienței, probabil, până la fotograful inițial.

M11-P pare a afi exact ceea ce trebuie de la o companie care se află în topul pieței de camere de la mijlocul secolului trecut.

Aceasta oferă un senzor BSI CMOS de 60 MP pe un procesor Maestro-III cu 256 GB de stocare internă.

M11-P este acum disponibil pe piață, dar costă 9.480 de dolari la prețul de retail, din păcate.

Vezi și: REVIEW Xiaomi 13 PRO – seria 13 s-a lansat, oficial, la Barcelona: telefonul cu tehnologie Leica care te vrea fotograf