16 feb. 2023 | 16:20

Leica M3, „Dumnezeul” camerelor de fotografiat: scurt istoric, de ce nu are egal

ACTUALITATE
Leica M3, „Dumnezeul” camerelor de fotografiat: scurt istoric, de ce nu are egal

Timp de mai bine de un secol, filmele foto au reprezentat mediul dominant în fotografie, așadar, prin prinsma acestui amănunt, câteva camere au reușit să-și pună mai abitir amprentă asupra istoriei. Una dintre acestea a fost chiar Leica M3.

Introdusă în 1954 și produsă până în 1966, Leica M3 a fost primul model din celebra linie cu telemetru, Leica M, care continuă să producă noi camere chiar și acum, în era digitală.

Chiar dacă, de atunci, s-au inventat multe, Leica M3 reușește să fie chiar și azi unul dintre cele mai populare modele atât printre colecționari, cât și printre fotografii moderni, de vreme ce fotografia analogă sau cu film înregistrează o renaștere în această perioadă.

În lumea de astăzi, luând în calcul rezoluția în continuă creștere, camerele comerciale se laudă cu peste 150 de megapixeli.

Este evident că analogul va fi întotdeauna în dezavantaj, având în vedere limitele fizice ale filmului de 35 mm sau 120 mm (6×6), dar practica camerei întunecate și abilitățile necesare pentru a trage un film complet, reprezintă o provocare.

Scurt istoric

Înainte de a putea înțelege Leica M3, trebuie să înțelegem Leica, companie care se ocupa inițial de optică, fondată în 1849, de Ernst Leitz.

Primul moment definitoriu a fost inventarea prototipului Ur-Leica, adică o unitate portabilă concepută pentru a testa viteza filmului, de către inginerul Leitz, Oskar Barnack, în 1913.

Oskar Barnack și-a dat seama curând că, odată cu lentilele mai rapide și mai mici care au apărut pe piață, a apărut oportunitatea de a dezvolta o cameră portabilă mică, pentru drumeții mai lungi.

Ideea i-a venit când a luat un film în bobina de 35 mm din industria cinematografică și l-a trecut pe orizontală printr-o cameră foto în loc de verticală, potrivind filmul mic cu un obiectiv, de asemenea, mic. Această descoperire a dus la lansarea Leica I, în 1925, care includea un obiectiv fix de 50 mm.

Leica II a introdus lentile interschimbabile.

În 1954, Leica a introdus M3, care a devenit al doilea moment definitoriu și, probabil, cea mai emblematică cameră produsă vreodată.

Faptul că Leica M3 a văzut lumina zilei în perioada aceea este extraordinar, luând în calcul ascensiunea producătorilor japonezi precum Canon și Nikon, după al Doilea Război Mondial, care s-au concentrat pe SLR-uri.

Cu toate acestea, M3, cântărind doar 610 g, cu tot cu filmul încărcat, a făcut din conceptul Leica un pachet complet.

A oferit o cameră extraordinar de simplă, dar eficientă, complet mecanică și optic aproape perfectă, cu o nouă montură de baionetă și un vizor combinat care ajusta automat liniile cadrului și le corecta.

Calitatea și precizia construcției de producție au dat Leica reputația de astăzi, în rândul producătorilor de camere foto.

M3 a fost un mare succes pentru Leica, vânzând aproape un sfert de milion de unități la încheierea ciclului de producție, în 1966.

Detaliile tehnice ale camerei Leica M3

Leica M3 își trage numele de la noua caracteristică inovatoare, adică punctul de focalizare al telemetrului, din cadrul vizorului sau „M” de la  „Messsucher”, cuvântul german pentru „măsurare vizor/telemetru”.

Înainte de apariția Leica M3, toate generațiile anterioare Leica aveau un ocular pentru focalizare și un al doilea pentru încadrare, cu modelul imediat anterior M3 ce a purtat numele Leica IIIf (1950-1957). Prin urmare, Messsucher a fost o caracteristică destul de inovatoare pentru acea vreme.

Leica M3 a devenit, astfel, prima cameră M a Leica, vizorul având trei linii de cadru selectate automat pentru trei obiective (cele de 50 mm, 90 mm și 135 mm), cu corecție automată.

Pentru orice era mai mare de 35 mm, este necesar un vizor separat.

Leica M3 încă se potrivește perfect cu toate obiectivele Leica-M, din 1954 până în prezent. Obiectivele Leica cu montură cu șurub (începând cu 1933) se împerechează, de asemenea, perfect, folosind, desigur, un adaptor.

Vizorul Leica M3 este, în continuare, cel mai mare și cel mai bun vizor, luminos, clar. Focalizarea este ușor de realizat și mai precisă datorită 0,91x.

Modelele M3 timpurii aveau o pârghie cu cursă dublă, ceea ce înseamnă că era nevoie de două curse pentru a avansa la următorul cadru al filmului și pentru a deschide obturatorul. Această decizie de proiectare a fost luată pentru a împiedica sistemul de avans al filmului să rupă filmul.

Mai târziu, însă, începând cu numărul de cameră 919251 și mai departe, Leica a început să producă camere cu o singură cursă care avansează filmul cu o singură mișcare a degetului mare care împinge pârghia cât mai mult spre dreapta.

Un Leica M3 cu dublă cursă nu poate fi avansat complet cu o singură cursă lungă, dar un Leica M3 cu o singură cursă poate fi avansat și cu două jumătăți de cursă. În afară de timpul și efortul ușor suplimentar necesar de cursa dublă față de cursa simplă, ambele variante ale M3 rămân populare în rândul fotografilor.

M3 are un buton de declanșare solid și un sistem de declanșare care este ultra-neted, silențios și precis, fără oglinzile răsturnate ale SLR-urilor, pe care le auzi „din cosmos”.

Când este cuplat cu Leicameter MR sau MR-4, Leica M3 devine un răsfăț ergonomic la utilizare, cu expunere semi-automată și sigură.

Atunci când este cuplat cu renumitele obiective Leitz cu montură M de la Leica, M3 poate produce o calitate a imaginii de neegalat atât în ceea ce privește claritatea, cât și culoarea.

Regina Elisabeta a II-a, imortalizată cu Leica M3

De-a lungul anilor, Leica M3 a câștigat atât inimile fotografilor renumiți, cât și ale unor persoane celebre din afara industriei fotografice.

Timbrul poștal comemorativ de 60 de ani de la nașterea regretatei Regine Elisabeta a II-a, emis în 1986, a fost realizat cu ajutorul Leica M3.

regina-elisabeta-ii-leica-m3

Timbrul poștal comemorativ de 60 de ani de la nașterea regretatei Regine Elisabeta a II-a

Fotografi renumiți care au folosit Leica M3: Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Robert Frank, W. Eugene Smith, Elliott Erwitt sau Garry Winogrand.

O cameră pentru toată viața

Leica a advertat M3 ca fiind o „investiție pe viață”, neștiind, probabil, cam câtă dreptate aveau, de fapt, advertiserii vremurilor.

Multe Leica M3 vândute astăzi pe piața second-hand provin de la proprietari care au murit deja, din păcate.

În cazul în care vrei să îți cumperi așa ceva, află că Leica M3 se vând pe OLX (fără obiectiv) cu suma de aproximativ 8.000 de lei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele