Bula imobiliară din România, alimentată de chirii. Cât dai pe un apartament cu două camere în marile orașe, pe o garsonieră

de: Alexandru Puiu
16 09. 2023

În fiecare, lună apare o nouă analiză referitoare la piața imobiliară din România, iar datele agregate pe luna august confirmă o tendință foarte îngrijorătoare pentru realitatea cu care se confruntă chiriașii din marile orașe.

De la un an la altul, între august 2022 și august 2023, prețurile pe chirii au crescut cu 17%. Doar în ultima lună, creșterea a fost de aproximativ 2% în medie pe cele 10 orașe analizate de Storia.ro. În mod surprinzător, în cel mai scump oraș din România în materie de apartamente și case, valorile au rămas constante pe toate categoriile de locuințe – Cluj Napoca. La polul opus, în Sibiu s-au înregistrat scăderi discrete în august, singurul oraș cu astfel de fluctuații de la o lună la alta. Cea mai mare creștere la chirii s-a putut observa în Constanța, pentru garsoniere.

Ce se întâmplă cu chiriile din România

„În această perioadă efervescentă a sectorului imobiliar, în care studenții se pregătesc pentru noul an universitar 2023-2024, Storia.ro a aflat și care este bugetul disponibil al studenților, în funcție de tipul apartamentelor pe care vor să le închirieze, dar și cu cine își doresc să locuiască și care este gradul lor de mulțumire față de ofertele găsite pentru închiriere. Astfel, conform celui mai recent sondaj desfășurat de noi, se observă că majoritatea studenților care își doresc să închirieze o garsonieră dispun de un buget cuprins între 201-300 de euro (53%), își doresc să locuiască singuri (64%) și sunt mulțumiți (40%) de ofertele pe care le găsesc și care se încadrează în bugetul lor” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

În ceea ce privește chiriile din București, creșterea anuală este de 14% pentru apartamentele cu două sau trei camere și cu 8% pentru garsoniere. Cele mai mari creșteri punctuale s-au putut observa în sectorul 5, unde prețurile de închiriere la apartamentele cu trei camere au sărit cu 33% într-un an. Pe locul doi este sectorul 3 unde s-a văzut un salt de 25% la trei camere. În orice caz, pe o garsonieră din București dai între 280 de euro (sectorul 5) și 400 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) și 600 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 4 și 6) și 775 de euro (sectorul 1).

Dacă vrei să închiriezi în Cluj, dai 700 de euro pe trei camere și 550 de euro pe două camere. Garsonierele sunt la aproximativ 349 de euro. Deși de la o lună la alta prețurile au rămas neschimbate, de la un an la altul s-au înregistrat salturi de 20% la apartamentele cu două camere, 19% pentru apartamentele cu trei camere și 16% la garsoniere. Până și în Iași au sărit anual cu 11 – 13%, iar în Brașov diferențele de la un an la altul au fost de 17% pentru garsoniere, 15% pentru două camere și 20% pentru trei camere. Așa ajungi să plătești la Poalele Tâmpei 600 de euro pentru trei camere, 450 de euro pe două camere și 300 de euro pe o garsonieră.