Broasca ce mimează moartea pentru a evita împerecherea. De ce procedează așa, care este mecanismul

de: Gabriel Peneș
12 10. 2023

În lumea animală există multe strategii și comportamente ce ajută masculii să cucerească femelele pentru a se împerechea. Cântece, dansuri speciale, o gamă largă de acțiuni „se pun la bătaie” în acest scop. Totuși, cercetătorii au descoperit și broasca ce mimează moartea tocmai pentru a evita împerecherea.

De ce face femela acest lucru

Natura este plină de lucruri ciudate și spectaculoase, totodată. În acest regat al vietăților poate fi întâlnită inclusiv broasca ce mimează moartea pentru a evita împerecherea.

Deși procrearea și perpetuarea speciei este scopul esențial al vieții oricărei creaturi, femela de broască europeană comună se pre că are momente în care se satură de atâta atenție și bătaie de cap din partea masculilor.

Împerecherea poate avea efecte negative asupra indivizilor implicați și poate duce chiar la decesul unuia dintre parteneri. De aceea, mica femelă de broască europeană a dezvoltat trei comportamente de evitare ori stopare a avansurilor sexuale nedorite din partea masculilor. Printre ele se află și imobilitatea fizică sau mimarea morții.

Citește și: Singurul animal din lume care se „droghează”: Omul nu este singura ființă de pe Terra care are acest obicei nociv

Pentru cei nefamiliarizați cu lumea broaștelor, cea europeană comună (Rana temporaria) este cunoscută drept un reproducător exploziv.

Broasca ce mimează moartea este dintr-o specie foarte fertilă

Expresia „se împerechează ca iepurii” ar putea fi înlocuită cu succes de folosirea broaștei comune în context. Astfel, mari populații de masculi și femele se adună primăvara unde are loc un adevărat „festival al împerecherii”.

De regulă, masculii se urcă pe spatele femelei, dar cum fiecare mascul vrea să se împerecheze cu cât mai multe femele, se întâmplă frecvent ca pe o singură broscuță să se adune mai mulți masculi rivali. Acest lucru face ca, uneori, femela să se înece, pur și simplu, din cauza greutății celor care o curtează.

„Poate arăta dezgustător, trebuie s-o spun”, a declarat Dr Carolin Dittrich, de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin și autorul principal al studiului, pentru New York Times.

Anterior, cercetătorii credeau că femelele rămân pasive în timpul procesului, dar acum ei au descoperit metodele prin care acestea evită ori stopează frenezia de împerechere a masculilor.

Citește și: Un singur lup a readus la viață o pădure întreagă. Cum s-a întâmplat acest lucru, explicațiile oamenilor de știință

Echipa a plasat femele de dimensiuni diferite în aceeași cutie cu un mascul și le-a observat timp de o oră. Înregistrările video au arătat că femelele au folosit trei tactici pentru a evita avansurile sexuale ale masculilor: rotirea corpului, sunetele de eliberare și mimarea morții. Ele au apelat ori la doar una dintre aceste strategii ori combinând două dintre ele.

Care sunt strategiile de evitare a împerecherii

Astfel, cea mai folosită tactică, rotirea, a fost folosită de 83% dintre femele în timp ce aproape jumătate (48%) au făcut apel la ceea ce s-ar numi apeluri de eliberare. Aceste sunete le imită pe cele făcute de masculi, păcălind pețitorii și făcându-i să le dea drumul.

„De obicei, masculii folosesc aceste apeluri de eliberare pentru a semnala altor masculi că sunt de același sex, astfel încât aceștia să-i elibereze”, mai spus Dittrich pentru New Scientist.

Dar femela poate fi și broasca ce mimează moartea, un comportament în care aceasta își rigidizează toate membrele, tactică la care au apelat 33% dintre femelele studiate de cercetători.

Citește și: Ce este „nașterea virgină” și cum funcționează: animalele care sfidează tot ceea ce știai despre reproducere

Totuși, cum această reacție a fost observată mai ales la femelele tinere, experții sunt de părere că acest comportament este cauzat de lipsa de experiență a acestora, fiind o recție de răspuns la stresul provocat de ritualul împerecherii din cadrul acestei specii.