Banii digitali și desființarea numerarului, din perspectiva FMI. Cum poți înlocui banii lichizi
La scurt timp după ce autoritățile române au renunțat la inițiativa reducerii posibilității de a efectua plăți cu numerar, un nou scenariu în același sens vine de la șefa FMI – Fondul Monetar Internațional.
În contextul în care mai multe țări europene au dezvăluit planuri de a lansa monede digitale sau echivalente digitale ale monedelor tradiționale, prin intermediul băncilor centrale, directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, și-a exprimat și ea opinia pe subiect. Ca referință, este vorba de Central Bank Digital Currencies sau CBDC, acesta este apelativul banilor digitali complet diferiți de criptomonede precum Bitcoin sau Ether.
Cum se pot înlocui banii cash
“CBDC-urile pot înlocui numerarul, care este costisitor de distribuit în economiile insulare”, a declarat Kristinalia la Festivalul FinTech din Singapore. “Ele pot oferi reziliență în economiile mai avansate. Și pot îmbunătăți incluziunea financiară acolo unde puțini dețin conturi bancare.” Este important de reținut că CBDC-uri reprezintă echivalentul 1 la 1 pentru monedele fiduciare ale unei țări, reglementate de banca centrală a țării respective. Acestea sunt alimentate de blockchain și permit băncilor centrale să faciliteze plățile guvernamentale direct către gospodării.
“CBDC-urile ar oferi o alternativă sigură și cu costuri reduse [la numerar]. De asemenea, ele ar oferi o punte de legătură între banii privați și un etalon pentru a le măsura valoarea, la fel ca și numerarul de astăzi, pe care îl putem retrage din băncile noastre”, a declarat șefa FMI.
CBDC, mai aproape decât crezi pentru a ține loc de numerar
Conform datelor agregate de FMI, peste 100 de țări explorează CBDC-uri – adică aproximativ 60% din țările din lume. “Nivelul de interes global pentru CBDC-uri este fără precedent. Mai multe bănci centrale au lansat deja proiecte pilot sau chiar au emis un CBDC”, a declarat FMI într-un raport din septembrie.
“În primul rând, țările au pornit la drum. Multe dintre ele investighează CBDC-urile și elaborează reglementări pentru a ghida evoluția banilor digitali”, a spus Georgieva referindu-se la discurs. “În al doilea rând, nu am ajuns încă la țintă. Există atât de mult spațiu pentru inovare și atât de multă incertitudine în ceea ce privește cazurile de utilizare”, a adăugat oficialul FMI.