Bancomatul unei mari bănci din România, ”doldora” de bani falși: prejudiciul de sute de mii de euro, subiect de percheziții DIICOT

de: Alexandru Puiu
03 05. 2023

O mare parte dintre bancomatele din România facilitează conversia automatizată de la euro la lei. Din păcate, acest proces care ar trebui să vină la pachet cu o verificare aspră a bancnotelor introduse în aparat a dat greș.

Nu mai puțin de 240.000 de euro în bancnote false de 500 de euro au fost băgați în urmă cu ceva timp în bancomatul unei mari bănci din România, al cărui nume nu a fost făcut public. Doar 6 bancnote au fost respinse de aparatul băncii ca fiind false, toate celelalte au fost acceptate și s-au reflectat într-un prejudiciu fabulos pentru gigant. DIICOT a inițiat o investigație pe marginea subiectului.

Bancnote de 500 de euro false, în circulație în București

Nu mai puțin de patru percheziții au avut loc în această dimineață în București, într-un dosar ce vizează punerea în circulație de bancnote de 500 de euro falsificate.

”La data de 3 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune”, anunţă IGPR, prezentând şi imagini cu presupuşii autori ai faptelor în timp ce intrau în sediul unităţii bancare, potrivit News.ro, citat de Digi24.ro.

Evenimentul cu bancnotele false în bancomat a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, când, pe parcursul a trei zile, bancomate ale unei bănci autohtone au acceptat 486 de bancnote false în valoare de 500 de euro. Doar șase dintre bancnote au fost reținute de aparate, restul au fost acceptat și, implicit, transformate în lei.

Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât şi pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber, atrage atenția sursa citată. Două persoane vor fi duse la sediu DIICOT pentru audieri în acest caz. Pentru identificarea răufăcătorilor din acest caz, în investigație au fost implicate și Direcția de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, în timp ce suportul tennico-criminalistic a fost asigurat de Institutul Naţional de Criminalistică din Poliţia Română. La acțiune au participat și Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei şi Unitatea Tehnico-Canină a Jandarmeriei.