Avertismentul experților despre noul Cod Fiscal: ”Este foarte probabil ca, în urma măsurilor, veniturile la buget să scadă, în loc să crească”

de: Alexandru Puiu
26 09. 2023

Consiliul Economic și Social, un organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului, a emis un aviz nefavorabil instituțiilor statului pe marginea proiectului de lege privind modificările legislative din noul Cod Fiscal.

Guvernul a adoptat la finalul zilei de ieri o serie stufoasă de măsuri fiscal bugetare care, cel puțin în teorie, ar trebui să faciliteze asigurarea sustenabilității financiare în România pe termen lung. În etapa imediat următoare, Executivul trebui să își asume răspunderea în Legislativ. În motivarea emisă de CES și disponibilă integral la această adresă, organul consultativ insistă fără echivoc pe faptul că ”măsurile de reducere a chetuielilor sunt neconvingătoare”.

Unde a greșit Guvernul, de ce ne va costa scump

„Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul şi-a propus să colecte 100 de miliarde lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or, acest dezechilibru trebuie ajustat. Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil că, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creşterea fiscalității stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru”, arată documentul CES.

Mai mult decât atât, ”mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal”, se arată în același document.

Ultimul avertisment din partea Consiliului Economic și Social vizează facilitățile acordare întreprinderilor mici și mijlocii, a căror restricționare este nejustificată.

„Guvernul nu ţine cont de trăsăturile specifice acestei categorii de agenţi economici, iar premisa de la care porneşte fundamentarea creşterii impozitului pe cifra de afaceri are la bază o ipotetică rată a profitului de 12,5% care s-ar realiza în medie în sectorul IMM-urilor”, mai arată sursa citată.