26 sept. 2023 | 07:40

Crește salariul minim pe economie în România, majorarea confirmată de la Guvern. Se întâmplă de la 1 octombrie 2023

ACTUALITATE
Crește salariul minim pe economie în România, majorarea confirmată de la Guvern. Se întâmplă de la 1 octombrie 2023

Câteva milioane de români vor câștiga mai mult în lunile următoare, cel puțin în teorie, odată cu majorarea salariului minim pe economie. Zic în teorie pentru că majoritatea banilor în plus vor merge către statul român sub formă de impozite și taxe, mai puțin către leafa românilor.

Se vehiculează de câteva săptămâni majorări de salarii în România pe partea de salariul minim, dar acum avem și confirmările oficiale. Acestea se vor produce printr-o ordonanță de urgență care ar trebui să fie adoptată în această săptămână, pentru ca mărirea să se resimtă chiar cu data de 1 octombrie. Dacă vor exista întârzieri birocratice, va întârzia și majorarea. Sumele exacte sunt 3300 de lei în loc de 3000 de lei pentru românii cu salariul minim pe economie din orice domeniu și 4500 de lei, în loc de 4000 de lei, pentru cei din construcții.

Se majorează salariul minim pentru români

„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de întâi a lunii următoare a intrării în vigoare a prezentei legi pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.500 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,218 lei/oră”, prevede proiectul de OUG confirmat de Avocatnet.ro.

Noul nivel al salariului minim se va aplica începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a acestei ordonanțe, ceea ce înseamnă că nu este 100% sigur că salariul se va majora de 1 octombrie, cum ar trebui să se întâmplă cu salariul minim general, menit să ajungă la 3300 de lei.

Ca referință, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat, luni, după ședința Executivului că creșterea salariului minim pe economie se va face prin hotărâre de Guvern, iar a celor din agricultură și construcții prin OUG, pentru a fi crește „cât mai repede cu putință”.

Nu în ultimul rând, de asemenea, „bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă MF are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de OUG care va limita comisioanele de distribuție”, a mai anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele