Aurul devine mai prețios ca niciodată în istorie: marile economii ale lumii „se bat” pe metalul prețios, iată de ce
Asistăm la o perioadă foarte interesantă din perspectiva activelor investiționale ale marilor economii ale lumii. Aurul este mai apreciat ca niciodată în istorie, iar explicația e deosebit de interesantă.
Se pare că marile bănci centrale ale lumii se zbat să acumuleze rezerve cât mai mari constituite din metalul galben extrem de prețios deoarece, conform analiștilor Financial Times, țările doresc să își diminueze dependența față de rezervele valutare în dolari și, totodată, să-și diversifice rezervele de active de care dispun.
Statele Unite ale Americii și China, respectiv prima și a doua cea mai mai mare economie de pe întreg globul pământesc s-au lansat în ultima perioadă într-o veritabilă goană după aur.
Este un moment istoric. Ce urmează, pentru economia mondială, de fapt?
Conform cifrelor oficiale de care dispun analiștii FT, pe baza cărora și-au alcătuit și ampla analiză la care facem referire, din 1967 până în prezent băncile centrale de forță ale lumii n-au mai alergat după metalul prețios într-un ritm atât de alert. Asistăm, practic, la un moment istoric, se scrie o pagină de istorie deosebit de importantă pentru economia mondială, aflată, de altfel, la un pas de recesiune.
Să nu scăpăm din vedere faptul că anul acesta, conform previziunilor Fondului Monetar Internațional (FMI), o treime din economiile lumii vor intra în recesiune. În Uniunea Europeană, situația va fi și mai dură. Se estimează, de către experții Fondului, că jumătate dintre economiile de aici vor avea aceeași soartă, aceea de a experimenta o criză economică anul acesta.
„De ce? Pentru că cele trei mari economii, SUA, UE, China, toate încetinesc simultan”, a spus șefa FMI, Kristalina Georgieva, într-un interviu difuzat la începutul anului pe CBS.
„Ne așteptăm că o treime din economia mondială să între în recesiune”, a mai ținut să sublinieze șefa FMI. Ce înseamnă acest lucru, pe scurt? Ne vom confrunta cu o rată a șomajului în creștere, cu încetinirea economiilor, dar și cu inflație agresivă.