Așa știi că cele mai mari pensii din România nu pleacă nicăieri: anunțul de la CCR care îți va crește tensiunea

de: Alexandru Puiu
18 07. 2023

Cea mai recentă tentativă legislativă de desființare a legilor speciale are toate șansele ca în următoarele săptămâni să cadă la Curtea Constituțională a României. Decizia va veni ca urmare a unei plângeri venite din partea ÎCCJ.

În teorie, Curtea Constituțională a României ia o pauză de activitate în perioada 17 iulie – 8 septembrie 2023. În practică, cei cinci judecători, dintre care trei primesc deja pensii speciale cumulate cu salariul, iar un al patrulea se pregătește pentru același scenariu, se vor întoarce în activitate pe 26 iulie doar pentru ”a judeca” pensiile magistraților.

Ca referință, în fiecare an, de la mijlocul lunii iulie și până la începutul lunii septembrie, are loc vacanța judecătoarească. Aceasta se aplică în cazul tuturor magistraților, cu foarte mici excepții. În acea perioadă de pauză, instanțele judecă doar ședințele de judecată urgente, care nu pot fi amânate. În această categorie, din câte se pare, intră și stabilirea constituționalității supraimpozitării pensiilor magistraților.

De ce se întoarce CCR din vacanță

Curtea Constituțională a României, pe 26 iulie, se va întoarce din vacanță pentru a judeca validitatea legalității supraimpozitării pensiilor magistraților, recalcularea pensiilor aflate în plată și creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați la 60 de ani.

„Vacanța de activitate jurisdicțională a Curții Constituționale va avea loc în perioada 17 iulie – 8 septembrie 2023. Pe perioada vacanței de activitate jurisdicțională Curtea Constituțională nu desfășoară ședințe de judecată, exceptând situațiile urgente, care nu pot fi amânate.”, a anunțat CCR. Situația pensiilor speciale se pare că intră la categoria urgențe.

CCR va judeca săptămâna viitoare obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Tot atunci, judecătorii Curții Constituționale vor judeca și obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”, a subliniat ÎCCJ.