Armata Română vrea să negocieze cu Elon Musk: serviciile pe care vrea să le achiziționeze de la magnat

de: Iulia Kelt
10 05. 2023

Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii din subordinea Statului Major al Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale pare să se gândească intens la achiziționarea de servicii și echipamente satelitare Starlink.

Serviciul Starlink, dezvoltat de compania SpaceX, fondată de Elon Musk, este disponibil și în România de anul trecut, iar Armata ia în calcul o eventuală colaborare cu acesta, informează profit.ro, conform o analizei realizate de publicație.

Reamintim că Elon Musk a dat regimului de la Kiev, încă de la invazia Rusiei în Ucrainei, un număr impresionant terminale Starlink, importante atât în ceea ce privește comunicațiile militare, cât și pentru infrastructurile civile critice, aflate sub atacul forțelor Kremlinului, arată sursa citată anterior.

În prezent, Comandamentul român al Comunicațiilor și Informaticii a făcut o cerere de ofertă pentru produsele de acest tip, pentru a afla, în primul rând, cât costă și cam în cât s-ar putea acesta livra. Informarea are loc înainte de o eventuală licitație care urmează să fie organizată.

Cum vrea Ministerul Apărării să „se schimbe la față”

Evident, Ministerul Apărării își dorește acces la rețeaua globală de comunicații prin sateli „pentru asigurarea serviciului de internet cu viteză de descărcare între 100 Mb/s și 200 Mb/s și o latență de până la 20 Ms oferind acoperire în locațiile aflate pe teritoriul României, Europa, inclusiv Marea Neagră, Marea Mediterană, nordul Africii, Oceanul Atlanticii”.

În prezent, un abonament la Starlink, în România, costă 230 de lei pe lună, costurile finale, cu tot cu echipamentele hardware necesare instalării ajungând la 2.400 de lei. În țara noastră, viteza medie de download prin intermediul serviciului Starlink este de 94 Mb/s.

Evident, de la speranțe la realizări rămâne cale foarte lungă. Cu toate astea, faptul că Armata Română și-a manifestat această dorință înseamnă, în mod absolut firesc, că șansele lui Elon Musk de a furniza astfel de servicii către Ministerul Apărării din țara noastră sunt imense. Rămâne de văzut cum vor fi acestea puse în aplicare și, mai ales, când.