Ar putea fi prima țară care a legalizat piratarea filmelor și muzicii de pe internet: s-a promulgat legea

de: Alexandru Puiu
12 01. 2023

În teorie, încălcarea drepturilor de autor ar trebui să fie ilegală în fiecare colț al mapamondului. Nu de alta, dar furtul de proprietate intelectuală lovește în buzunarul creatorilor de conținut și, implicit, s-ar putea să pericliteze abilitatea acestora de a crea conținut pe viitor.

În cazul Avatar 2 Calea Apei, de exemplu, dacă filmul nu depășea încasări în cinematografe de aproximativ 1,5 miliarde de dolari la nivel global, următoarele filme nu s-ar mai fi realizat. James Cameron a fost cât se poate de transparent pe marginea subiectului. Costă atât de mult realizarea unei astfel de pelicule, încât dacă nu generează un profit fabulos, producțiile ulterioare pur și simplu nu se mai justifică. Din acest motiv, este cel puțin ciudată noua lege adoptată în Belarus care legalizează pirateria.

Cum s-a legalizat pirateria în Belarus

La mijlocul acestei săptămâni, președintele Alexander Lukașenko din Belarus a semnat o lege care legalizează piratarea filmelor și muzicii din ”țările ostile”, dar și importul de lucrări protejate de proprietate intelectuală. Decizia a fost luată în contextul sancțiunilor internaționale aplicate țării pe care o conduce, având în vedere ajutorul oferit de Belarus lui Vladimir Putin, în contextul invaziei Ucrainei.

Ideea de bază este că, potrivit legii citate de G4Media, din această lună este legală piratarea operelor digitale în Belarus și importul acestora în țară, chiar dacă sunt protejate de legea proprietății intelectuale, fără să fie nevoie de autorizarea în prealabil de către deținătorii drepturilor.

În prima parte a legii se autorizează pirateria de filme, muzică, programe de televiziune sau chiar software din „state străine care comit acțiuni ostile împotriva persoanelor juridice și/sau fizice din Belarus”, după cum se prevede în lege. Argumentul principal pentru această manifestare este că ar reprezenta o soluție pentru „dezvoltarea potențialului intelectual, spiritual și moral al societății”, în fața sancțiunilor internaționale impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit.

În a doua parte a legii, se pune accent pe restricționarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru a garanta accesul legal la aceste filme, muzică, programe de televiziune și software, toate piratate. Un pic ciudat este faptul că autoritățile din Belarus speră să monetizeze acest proces, prin obținerea unei redevențe ce trebuie plătită pentru utilizarea sau consumul acestor lucrări digitale. Autoritatea de brevete din Belarus urmează să păstreze banii obținuți în acest fel pe o perioadă de trei ani. Legea intră în vigoare de pe 15 ianuarie pe o perioadă de doi ani, până la 31 decembrie 2024.