Apa toxică pe care o bei fără să știi că te poate îmbolnăvi. Problemele de sănătate grave cu care te poți alege

de: Ana Anițoiu
25 07. 2023

Specialiștii în sănătate au tras un semnal de alarmă cu privire la apa ce poate deveni toxică, în anumite condiții. Numeroase persoane o beau ocazional, fără să știe cu ce probleme grave de sănătate s-ar putea alege.

Condițiile în care apa ar putea deveni toxică

În zilele caniculare, când toată lumea este atentă să aibă o sticlă cu apă la îndemână, numeroase persoane greșesc lăsând-o în mașină sau într-o geantă de umăr, la temperaturi mari.

Specialiștii au explicat că din cauza căldurii, apa ar putea deveni toxică. Temperaturile ridicate pot face ca microplasticele să ajungă în apă și ulterior în organism.

”Apa se încălzește și fiind foarte caldă nici nu mai are proprietățile pe care ar trebui să le aibă, nici nu îi cade bine celui care bea. Apa nu trebuie să fie foarte rece, dar nici încălzită, la temperatura camerei.”, a explicat medicul primar Cristian Ursu.

Problemele de sănătate pe care le poate cauza apa contaminată cu microplastice

Astfel, atunci când este expusă prea mult timp la temperaturi ridicate și când nu este ambalată corespunzător, apa poate avea consecințe nedorite asupra organismului. Ideal este să fie ținută într-un recipient din sticlă.

Pericolul apare în momentul în care apa este depozitată în recipiente de plastic pe termen lung, la temperaturi mari, de peste 40 de grade Celsius.

Astfel, compușii toxici din PET-uri se pot transfera în lichide. Cantitățile mari de microplastic ingerate pot duce la boli grave cum ar fi cancer de sân, de prostată sau pulmonar.

”Bem plastic”. Studiu alarmant referitor la apa îmbuteliată

Un studiu realizat în Franța anul trecut, intitulat ”Bem plastic”, arată că 78% din apa minerală îmbuteliată ce a fost analizată conține microplastic. Organizația franceză Agir pour l’environnement (Acțiuni în favoarea mediului, n.r.) cere interzicerea sticlelor de plastic în termen de cinci ani.

Laboratorul public Labocea din Bretania a analizat cele mai bine vândute ape îmbuteliate din Franța. Particulele descoperite includ tereftalatul de polietilenă (folosit pentru sticlele de plastic) și polietilena (folosită pentru capacele sticlelor). Aceste microplastice sunt particule cu o dimensiune mai mică de 5 milimetri și au fost găsite în general în cantități reduse.

”Contaminarea provine din ambalaj, fie că e vorba de sticlă sau de capac. Plasticul nu are ce căuta în apa îmbuteliată. Aditivii fac parte din secretul industrial, așa că nu știm exact la ce cocktail chimic ne expunem.”, a explicat Macali Ringoot din cadrul asociației Agir pour l’environnement.

Cercetătorii au concluzionat că și plasticul din capac sau sticlă se poate descompune în resturi foarte mici și se poate răspândi în apă. Ei au atras atenția că atunci când sunt supuse la căldură și lumină intensă, recipientele ar putea elibera cantități și mai mari de microplastice.